Hrvatske rukometašice srušile svjetske prvakinje

Hrvatska je skinula svjetskog prvaka Nizozemsku. Već nakon dva kola u drugom su krugu Eura, to se zove senzacija.

Deset godina je trebalo da rukometašice dođu u drugi krug Eura i uspjele su kada se to malo tko nadao. I sada ćemo protiv Srbije u utorak igrati za 4 boda u drugom krugu. Nevjerojatno, bravo cure!

Nakon sjajne pobjede na startu protiv Mađarica, novi veliki zalogaj našim reprezentativkama bile su svjetske prvakinje Nizozemke koje su u prvom nastupu senzacionalno nakon velikog vodstva u posljednjih 15 minuta doslovno razbijene od Srbije. Rekao bi jedan iskusni trener kod nas 'Damen handball, sve je moguće'. Pa tako je bila i moguća naša nada da bismo mogli već nakon dva kola u drugi krug, što zvuči senzacionalno.

Dobro se postavila Hrvatska, makar drugačije nego protiv Mađarica. Ovaj puta počela je Debelić, u tandemu s Mičijević igrala je u plitkoj 6-0 formaciji i nisu se baš naigrale Nizozemke, tim više jer je na golu sjajna bila Tea Pijević. Vodila je Hrvatska u tri navrata po tri razlike, no oko 20. minute malo su nas poremetila uzastopna isključenja Blažević i Mičijević, pa je Mičijević malo i odmorila i sve to Nizozemke su iskoristile.

Pomaknuo je nizozemski izbornik Mayonnade obranu na devet metara, potjerao naše šuterke, dobio puno naših tehničkih pogrešaka, jer se naš napad nagurao na sredinu, a iz tih grešaka Nizozemska je došla do čistih kontri za lake golove u kojima se brzim dolascima na postavljenu obranu naših snalazila odlično visoka Dulfer. Uhvatile su Nizozemke seriju 5:0 s minus 3, digle se na plus 2 i Šoštarić je time-outom zaustavljao i zaustavio stvari do kraja prvog dijela na koji je otišlo sa -1, što je bilo 'tak tak' s obzirom na viđeno, jer moralo je ispasti bolje, makar je Nizozemska u ženskom rukometu to što jest.

Dobru napadačku večer uz Mičijević imala je Lara Kalaus, ali nisu naše kružne napadačice uspjele toliko doći do izražaja. Najbolja stvar u svemu tome bila su dva isključenja ključne nizozemske igračice u obrani Snelder već nakon 15 minuta i tim više je šteta da to nije naplaćeno u prvom dijelu nekom prednošću, makar minimalnom. No, izgledalo je ravnopravno i to je već bio lijep plus.

Zanimljivo je da su se Nizozemke vratile sa postavom bez Abbingh i van der Heiden. Vodile su po gol, Hrvatska je stizala i bilo je važno ne popustiti držati se blizu protivnicama koje su igrale drugu utakmicu unutar 24 sata. Vratio je Mayonnade svoje najjače snage, vidjelo se da Nizozemke čine sve da bi spasile situaciju nakon poraza od Srbije, a to je svakako bio kompliment za Hrvatsku. U egalu se ušlo u zadnjih 10 minuta.

Nije popuštala Hrvatska, bilo je tu pogrešaka, ali silna volja u obrani sve je vraćala na početak. Digao je Šoštarić s klupe i Šimaru i Mamić, tražio je sigurnost s krila, jer golove je bilo sve teže postići. Digla se hrabra Hrvatska na +2, Nizozemsku dovela do pritiska koji svjetske prvakinje nisu izdržale.

U prvoj utakmici 2. kola naše skupine Mađarska je razbila Srbiju čak 38:26. Za pobjedu Zacsik 10 komada, u porazu Radosavljević 5.

SKUPINA C: Hrvatska – Mađarska 24:22, Srbija – Nizozemska 29:25, Srbija – Mađarska 26:38, Hrvatska - Nizozemska 27:25. Poredak: Mađarska 2 (+10), Hrvatska 2 (+2),), Srbija 2 (-8), Nizozemska 0 (-4).

 
index Instagram400x230 youtube