Posljednja Ćiro biciklijada u 2023. godini promovirala cikloturističke potencijale grada Stoca

Početak jeseni obilježila je mnogima najomiljeniji Ćiro rekreativni biciklistički događaj i to šesti po redu u 2023 godini koji se održao u sklopu Plana upravljanja biciklističkom rutom Ćiro.

Ništa nije bolje od slobode istraživanja novih mjesta biciklom. Vožnja biciklom daje ljudima izbliza iskustvo povijesti, krajolika i karaktera mjesta na zdrav i aktivan način, istovremeno pružajući turistički poticaj lokalnim tvrtkama, a Ćiro biciklistički događaju su upravo to.

Iako je prošlog tjedna bila odgođena zbog lošeg vremena gotovo 100 sudionika, biciklista i zaljubljenika u aktivnosti na otvorenom, provelo je nedjelju na Ćiro rekreativnoj biciklijadi koja je još jednom pokazala zašto je mnogima bio i ostao najomiljenije događanje sa sportskim predznakom u turističkoj posezoni. Inače, Ćirini rekreativni biciklistički događaji imaju za cilj ima valorizirati ljepotu hercegovačkog krajolika, promovirati povijesne i kulturne destinacije, te prirodne resurse, a osobito trasu nekadašnje željezničke pruge Ćiro koja je ovuda prolazila i doslovno značila život za stanovništvo u nekim davnim vremenima.

Na biciklijadu su došli zaljubljenici u rekreaciju iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske, koji su proveli prelijep dan biciklirajući u sunčanoj Hercegovini, te upoznajući mnoge kulture i povijesne destinacije na svom cikloputovanju. Biciklisti su ovom prilikom obišli stari grad Počitelj, nekropolu staćaka Radimlja, stari grad Vidoški uz obilazak grada Stoca i degustaciju nekih Stolačkih delicija. Ova biciklijada je mali korak u promociji biciklističkog turizma u Bosni i Hercegovini, ali nekoliko malih koraka čine veliku razliku, a Ćirine biciklijade su u ovoj godini napravile šest koraka.

"Kada govorimo o projektu Ćiro biciklijada koje se održavaju u sklopu plana upravljanja biciklističkom rutom Ćiro stazom moramo kazati kako smo u 2023 godini imali šest biciklijada koje su okupile više od tisuću izravno uključenih sudionika, a velika medijska promocija se vodila na društvenim mrežama, te je Ćiro još jednom imao i veliku podršku medija koji su prenosili pozitivne vijesti i možemo slobodno kazati kako je Ćiro još jednom bio veliki uspijeh. Promovirali smo cikloturističke potencijale Bosne i Hercegovine u punom obliku", kazao je Toni Zorić, predsjednik udruge HerzegovinaBike.

"To zasigurno potvrđuje i veliki interes stranih turista koji u sve većem broju dolaze u našu zemlju biciklirajući Ćiro stazom, koji pune društvene mreže objavama biciklirajući Ćiro stazom u Hercegovini, te tako dodatno promoviraju našu zemlju. Svjedoci smo i čestim pisanjima stranih medija o Ćirinoj stazi, dok sve veći broj turističkih agencija u svoje angažmane uključuje bicikliranje Hercegovinom i Ćiro stazom. Upravo to je ono što nam govori da činimo dobar posao, to je ono što nas ispunjava i daje nam vjetar u leđa", dodao je Zorić.

Biciklistički turizam značajno doprinosi ekonomiji, a posebno koristi malim poduzećima u ruralnim područjima. Mjesta koja su privukla bicikliste razvojem odličnih staza i sadržaja doživjela su ove prednosti iz prve ruke. Međutim, nije riječ samo o stazama. Ekonomski učinci se maksimiziraju kada biciklizam postane dio cjelokupnog doživljaja, način da se otkriju i povežu fascinantne povijesne, kulturne i prirodne značajke koje čine neko mjesto jedinstvenim i upravo to je misija udruge HerzegovinaBike. Njihova web stranica (www.herzegovinabike.ba) uključuje ključne informacije o svim dostupnih biciklističkim stazama i ponudu kulturnih, povijesnih destinacija u Hercegovini, kao i gastronomsku ponudu po kojoj je Hercegovina i poznata.

I udruge HerzegovinaBike žele iskoristiti ovu priliki i zahvaliti se svim gradovima i općinama potpisnicima memoranduma o Planu upravljanja Ćiro rutom i to: Mostar, Stolac, Neum i Trebinje, te općine Ravno i Bileća. Bitno je kazati kako je Agencija Redah ključna spona u ovom memorandumu između gradova i općina na Ćiro ruti, te se iz udruge zahvaljuju na uskoj suradnji u realizaciji Ćiro biciklijada. Na kraju hvala svim sponzorima, medijima i prijateljima koji su na bilo koji način pomogli promociju Ćire i biciklističkog turizma u Hercegovini.

Šesta po redu Ćiro biciklijada od Počitelja do Stoca se realizirala uz financijsku potporu: grad Stolac, HT Eronet, JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, Turističke Zajednice HNŽ, REDAH – Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu, voda LEDA i Capriolo SC Mostar, a u sklopu Plana upravljanja biciklističkom rutom ĆIRO.

 
index Instagram400x230 youtube