Novoosnovani Odbojkaški savez ŽZH pokrenuo Ligu Hercegovine

Odbojka je šport koji je do sada bio na marginama sportskih događanja u Županiji Zapadnohercegovačkoj kada su u pitanju kolektivni sportovi.

Međutim, od ove sezone to će se uvelike promijeniti. Naime, novoosnovani Odbojkaški savez ŽZH organizira Ligu Hercegovine u kojoj će sudjelovati sedam ekipa:  ŽOK Libero Ljubuški, OK Troglav Livno, HOK Široki Brijeg, HŽOK Smeč Široki Brijeg, HŽOK Blato Široki Brijeg, OK Delminium Tomislavgrad i Škola odbojke Sport Talent Mostar.

Ove ekipe će se natjecati u četiri uzrasne kategorije: juniori, kadeti, mlađi kadeti i djevojčice.

Kako će se odvijati natjecanje za Radio Ljubuški je objasnila Marijeta Prskalo tajnica Saveza:

„ Savez je novina na ovim prostorima. Najbitnije je spomenuti da će djeca različitih godišta imati priliku igrati sustav lige koji je strahovito nedostajao klubovima koji okupljaju preko 100 djece. Radi se o godištima 2005./06., 2007./08., 2009./10. i 2011./12.. Stalno će se, dodatno, organizirati turniri mini odbojke za 2013. godište i mlađe. Recimo, mi u Ljubuškom trenutno u klubu imamo 125 djevojčica i kroz ovaj Savez ćemo dodatno motivirati i animirati djecu da stječu sportska iskustva koja samo natjecateljski segment može donijeti. Samo treniranje nije neka opcija, kao ni mogućnost da samo najstarije cure imaju neku vrstu natjecanja kako je to bilo ranije. U sklopu tog Saveza će, osim nas, sudjelovati još šest klubova iz Hercegovine, te se i sama liga naziva Liga Hercegovine. Svakoga će se vikenda održavati natjecanja u trajanju od pet sati, dok se sva ta godišta ne izredaju i odigraju utakmice. Mislimo da smo napravili ogroman iskorak po uzoru na druge sportove koji imaju ligaška natjecanja. Nama je pružena ova mogućnost i neizmjerno smo sretni jer krećemo u novu eru odbojke u Hercegovini“, kazala nam je, sva sretna, Marijeta.

Na pitanje imaju li potporu u Odbojkaškom savezu BiH, Marijeta kaže:

„Djelujemo samostalno i neovisno. Sa Savezom nemamo nikakav odnos iz razloga što isti ne brine o natjecanju mlađih dobnih skupina. Nama je ovo udruženje pomoglo da se i troškovi samog natjecanja svedu na lokalne gradove a brojnost djece nam to dozvoljava.“

Marijeta je kako smo već naveli, tajnica novoosnovanog Odbojkaškog saveza ŽZH, predsjednik je prof. Silvije Čolak iz Širokog Brijega, a kineziologinja i doktorantica na Kineziološkom fakultetu u Splitu Karla Đolo je zadužena za svu administrativnu podršku saveza.

Novoosnovana Liga Hercegovine s natjecanjima kreće predstojeći vikend.

o.jpg

 
index Instagram400x230 youtube