Mala škola veslanja privukla veliki interes djece i obogatila ljeto u Ljubuškom

Nadasve zanimljiv i hvalevrijedan projekt održan je u Ljubuškom prošloga tjedna.

Čak 45 djece je od 8. do 11. kolovoza imalo priliku besplatno sudjelovati u Maloj školi veslanja. Sasvim genijalan način da “izvučete” djecu iz kuće tijekom ljetnih praznika te omogućite im nešto novo i zabavno, a u isto vrijeme edukativno i poučno.

Ljubuški je poznat po brojnim kupalištima na rijeci Trebižat koja su iznjedrila vrsne plivače i nude raznolik sadržaj za rekreaciju, ali i za odmor te bijeg od gradske vreve.

Naučiti djecu da vole rijeku, paze na okoliš i probuditi ekološku svijest kod najmlađih samo su neki od plemenitih ciljeva ovog iznimnog pothvata koji je održan na kupalištu Baščine na području Humca.

Cilj je taj da kroz savladavanje osnovnih tehnika veslanja, kroz kajakarenje na rijeci, djeci pokažemo što mi zapravo imamo ovdje – toliko mogućnosti za rekreaciju, za uživanje, za zdrav i aktivan odmor, istaknula je Iva Perić iz Udruge Trebižat koja je glavni organizator Male škole veslanja za Jabuka.tv.

Nadalje, kazala je kako je ideja organiziranja ovakvog projekta proizašla iz nostalgičnog prisjećanja na djetinjstvo budući da ljeto u Ljubuškom za one najmlađe, ali i najstarije znači jedno – uživanje i traženje spasa od vrućina u hladnoći rijeke Trebižat.

Kako zadnje dvije godine intenzivno kajakarimo našom rijekom, i posjedujemo opremu, odlučili smo osim organiziranja akcija čišćenja rijeke, kao Udruga Trebižat organizirati nešto za djecu. Nešto što bi bilo i dovoljno zabavno da ih privuče, a i dovoljno aktivno, da potakne razvoj vještina i poboljša snalaženje na samoj rijeci, naglasila je organizatorica za Jabuka.tv te nastavila:

U Maloj školi veslanja krucijalnu ulogu odigralo je Društvo pedagoga tjelesne i zdravstvene kulture Ljubuški i profesor Zvonko Herceg koji je bio zadužen za upoznavanje djece s osnovama, opremom i tehnikom veslanja.

Prof. Zvonko Herceg ovo ljeto je završio s vođenjem 16. škole plivanja u Ljubuškom, u organizaciji Društva pedagoga TZK, pa je Mala škola veslanja zapravo bila odličan nastavak škole plivanja, jer većinu djece koja su se odazvala na školu, upravo je Zvonko naučio plivati, rekla je Iva koja je ujedno i tajnica ovog Društva.

Osim toga, bitno je navesti i Gorsku službu spašavanja Ljubuški koja je pazila na sigurnost svih sudionika, dok je restoran Čiko Baščina bio odličan domaćin koji je pružio okrjepu malenim rekreativcima budući da je veslanje jedan od najzahtjevnijih sportova.

Ono na što su organizatori posebno ponosni je činjenica da je od početka u realizaciju uključena i Udruga roditelja djece s posebnim potrebama Duga, pa je tako čitav program bio prilagođen djeci s poteškoćama u razvoju.

Predsjednica Udruge Duga Zora Skoko kazala je za Jabuka.tv kako su se na poziv Udruge Trebižat rado odazvali te kako su u Maloj školi veslanja sudjelovale tri djevojčice s poteškoćama u razvoju.

Kao i kod druge djece prvi susret s novim izazovom stvorio je određeni strah i pitanja: Hoću li ja to moći? Hoću li ja to znati? No, iskustvo profesora ih je ohrabrilo pa su zaplovile u stjecanje novih znanja. Koliko su bile oduševljene pokazivalo je njihovo lice nakon završene vožnje.

Prof. Zvonko ih je pohvalio kako su bile jako dobre učenice i kako su slušale njegove upute, a na samom kraju su dobile diplomu i pohvale od strane roditelja, prijatelja, kao i organizatora, kazala je predsjednica Udruge roditelja djece s posebnim potrebama Duga.

Dodala je kako su djevojčice same izrazile želju za ponovnim sudjelovanjem te za stjecanjem novih znanja i iskustva.

Zahvaljujemo se organizatorima jer su djevojčicama pružili šansu da isprobaju nešto novo. Nadamo se da će se Mala škola veslanja organizirati ponovo i da će na njoj sudjelovati veći broj naših članova sada kada imamo iskustva da je sve moguće uz dobru organizaciju i vodstvo, istaknula je Zora Skoko.

Jedna od djevojčica koja je imala priliku biti dijelom Male škole veslanja je malena Leona, čija nam je mama Sanela Primorac kazala kako se Leona brzo oslobodila i uživala u veslanju pod vodstvom prof. Zvonke Hercega.

Njen izraz lica je govorio sve, a čak se bez straha spustila i na mini zipline. Nadamo se da će mala škola veslanja zaživjeti i da ćemo iduće ljeto duže veslati. Zahvaljujemo Udruzi Trebižat na pozivu i individualnom pristupu svoj djeci, naglasila je Sanela Primorac za Jabuka.tv.

I mi se nadamo da će u budućnosti biti što više ovakvih projekata koji ne samo da djecu od najmanjih nogu uče poštovanju prirode i blagodati kojima nas je darovala, nego i timskom duhu, zajedništvu, kao i inkluzivnosti, a sve to na atraktivan i avanturistički način koji će im zasigurno dugo ostati u pamćenju.

Škola ove godine nam je zapravo bila samo vjetar u leđa da nastavimo s organizacijom sličnih sadržaja u prirodi. Ovom prilikom želimo zahvaliti Gradu Ljubuškom koji je podržao ovaj projekt, Turističkoj zajednici Ljubuški i JP Parkovima koji su omogućili da škola bude besplatna za sve prijavljene, zaključila je Iva Perić iz Udruge Trebižat za Jabuka.tv.

 
index Instagram400x230 youtube