BK Ljubuški na planini Maglić i Trnovačkom jezeru [foto]

Članovi BK Ljubuški ovaj vikend su bili na Planini Maglić i obližnjem Trnovačkom jezeru u (CG) ledenjačkog porijekla, te prošli kroz prašumu perućicu u pratnji iskusnog vodiča Dalibora .

Brojni vidikovci pružaju prekrasan pogled na krajolik i vodopad Skakavac gdje se voda obrušava sa 70 m visine .

O Magliću 

Maglić je dinarska planina u BiH, na državnoj granici s Crnom Gorom s najvišim vrhom u Bosni i Hercegovini od 2386 metara. Planina se nalazi oko 20 km jugozapadno od Foče uz granicu BiH i Crne Gore. Omeđena je rijekom Sutjeskom na zapadu, planinom Volujak na jugozapadu, rijekama Drinom i Pivom na sjeveroistoku te planinom Bioč na jugoistoku.

Maglić je izgrađen od permskih stijena, mezozojskog vapnenca, dijabaza i malafira, a vidljivi su i lednički tragovi. Obrastao je bukovom i crnogoričnom šumom. Gornja šumska granica je na oko 1600, a iznad te visine je plato s pašnjacima i brojnim grebenima i visovima. Najpoznatije visoravni su Vučevo (s vrhom Crni Vrh), Rujevac, Sniježnica (Snježnica), Prijevor i Mratinjska Gora.

Na Magliću se nalazi i Perućica, najveća prašuma u Europi te veliki cirk Urdeni dolovi sa Trnovačkim jezerom na 1517 m. Podnožje planine i sve padine su bogate vodom, s brojnim izvorima od kojih je najizdašniji Carev Do koji nikad ne presušuje.

Trnovačko jezero

Trnovačko jezero je gorsko jezero u Crnoj Gori. Nalazi se na 1517 metara nadmorske visine. Jezero je najvjerojatnije ledenjačkog porijekla. Tijekom zime jezero je često smrznuto, uz obilan snijeg koji se zna zadržati i do ljeta. Jezero je u potpunosti okruženo planinskim masivima, čiji vrhovi prelaze 2000 m. Planine koje okružuju Trnovačko jezero su: Maglić, Bioč, Volujak, Vlasulja, Trnovački Durmitor.

U neposrednoj blizini, podno Maglića se nalazi prašuma Perućica (BiH) s endemičnim vrstama biljnog i životinjskog svijeta. Također, u blizini je i Nacionalni park Sutjeska, u BiH.

Trnovačko jezero je često ishodna točka planinara za dalje ciljeve, između ostalog, na Maglić (2386m).

Teško je sve opisati riječima, no zato su tu slike  - navode na facebook stranici BK Ljubuški.

Poslijednja izmjena danaNedjelja, 21 Srpanj 2019 18:36
 
index Instagram400x230 youtube