Prvoligaške nedoumice: Kako će izgledati nova sezona u Prvoj ligi FBiH?

Poslije duge stanke i posljednje odigrane natjecateljske utakmice za vikend 7./8. ožujka, na terene Prve lige Federacije BiH se ekipe vraćaju 8. kolovoza, a što će predstavljati rupu bez nadmetanja od točno pet mjeseci.

Uz to se valja prisjetiti da su prvoligaši u proljetnom dijelu prošle sezone odigrali samo jedno kolo te tek trebali ući u pravi ritam. Ako se vratimo dalje unatrag, onda je u ovoj ligi posljednja jesenska utakmica odigrana za vikend 17./18. studenog 2019. godine, što znači da će nogometaši ovog ranga u skoro punih 9 mjeseci imati samo jednu natjecateljsku utakmicu u nogama.

Ipak pandemija koronavirusa je napravila što jeste, a ovih dana klubovi su intenzivirali aktivnosti, dok igrači imaju zadatak povratiti raniju igračku formu. Uz to, svi ovoga puta imaju i drukčiju situaciju gdje su oči okrenute i “novim normalnim okolnostima” koje je donio koronavirus, odnosno uputama koje će trebati sprovoditi kroz novo prvenstvo.

Samo rijetki su u ovom trenutku pokrenuli i svoje momčadi u trening, kao gabelski GOŠK koji izričito nagovještava utrku za titulu prvaka i plasman u Premijer ligu. Osim njih trenutačno nema klubova koji iznose ovako visoke ambicije. Ipak Prva liga FBiH je uvijek bila jako izjednačeno natjecanje i sigurno je da će imati jaku konkurenciju.

Sastav Prve lige FBiH je u ovom trenutku definiran, ali je moguće da se bude mijenjao. Naime, prvak sarajevski Olimpik je prešao u viši rang, dok su iz lige ispali Slaven (Živinice) i Radnik (Hadžići). Popunili su je prvaci Druge lige Federacije BiH koji ispunjavaju uvjete za natjecanje u Prvoj ligi FBiH: Vis Simm Bau (Kosova, mjesto u općini Maglaj) – prvak Druge lige FBiH Centar, koji je debitant u ovom natjecanju, te Posušje – prvak Druge lige FBiH Jug. Prvaci Sjevera (Seona) i Zapada (Rudar Han Bila) ne ispunjavaju uvjete za dobivanje licence.

Ono što je upitno je sudbina zeničkog Čelika koji je ispao iz Premijer lige u Prvu ligu FBiH. Zeničani su u dugovima i pitanje je mogu li dobiti licencu za natjecanje u Prvoj ligi. Ukoliko je ne dobiju, otvara se još jedno mjesto u ovom rangu. U tom slučaju novi član bi mogao biti Slaven iz Živinica iz kojeg su ranije burno reagirali na proglašenje ekipa koje ispadaju iz lige te čak najavili tužbu prema NS-u FBiH.

U svakom slučaju, a prije samog starta prvenstva, puno je još pitanja koja treba razriješiti da bi dobili jasniju sliku kako bi mogla izgledati nova sezona u federalnom prvoligaškom društvu.

Debitant u ligi

Prva liga FBiH će definitivno imati debitanta u natjecanju koji je dobio licencu za nastup, NK Vis Simm Bau. Radi se o klubu iz Kosove, mjesta kod Maglaja koji je ostvario rezultat kakav nikad nije postigao ni maglajski Natron – plasman u Prvu ligu. Neobičan dio naziva potiče od njemačke firme Simm Bau, vlasnika Mirze Mujkanovića, koji od rata živi u Gelsenkirchenu. On je prvi čovjek i sponzor ovog kluba. Trener ekipe je Jasmin Džidić, a Vis je počeo već sklapati konkurentan tim za viši rang.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 22 Lipanj 2020 09:19
 
index Instagram400x230 youtube