Kome su zapravo prodana prava na HNL?: 'Pa ovdje u Londonu nitko nije čuo za njih'

- Kada sam posljednji put intervjuirao Damira Miškovića, rekao je da prilikom prodaje HNS-ovih televizijskih prava visina ponude neće biti odlučujuća.

Podcrtao je da Savez u prvom redu traži partnera koji može i zna podići kvalitetu proizvoda, otprilike onako kako mi na Sportklubu radimo s Premiershipom ili La Ligom. I na kraju je partnera pronašao u tvrtki za koju nitko ne zna i koja, prema medijskim napisima, ima osnivački kapital od šest tisuća funti, komentira Neven Cvijanović za Jutarnji.

Televizijski komentator u telefonskom je razgovoru blago ironičan, ali je zato u pismu zajedljiv i bez kočnica ismijava posao Hrvatskog nogometnog saveza. Nakon objave vijesti da je tvrtka Pro Magine pobijedila na HNS-ovu natječaju u konkurenciji poznatih i priznatih kuća, Cvijanović je objavio blog u kojem će HNS-ovi “šerifi” završiti na setu kultnih vesterna. “Prljavi igraju prljavo” i “Dobar, loš, zao” i “Za šaku dolara”...

- Dugo sam u ovom poslu, imam puno kontakata, a ovdje u Londonu, koji je stjecište svih tvrtki koje nešto znače u tom biznisu, nitko nikad nije čuo za novog HNS-ovog partnera. Ne želim implicirati da se u pozadini događa nešto sumnjivo, možda će se to u budućnosti pokazati kao fantastičan potez za HNS, ali znam da je u našoj branši ta tvrtka potpuna nepoznanica. Ne znam kako bi bez poslovnih referenci mogla podići kvalitetu proizvoda - dodaje Cvijanović, nakon čega svoju sumnju potencira i WhatsApp porukom.

U privitku fotografija Gunnara Winbergha, predstavnika Pro Magine tvrtke, ali u letačkoj odori u kabini nekog dvokrilca. Prizor iz filma “Flyboys”, čovjek je glumac, dakle, ipak nije zalutao pred kamere...

Viđenija lica s malih ekrana ili dijele Cvijanovićevu skepsu (“tvrtka stara tri mjeseca, a daje 100 milijuna eura?”, odgovara Bruno Kovačević u SMS poruci) ili poput Željka Vele i Saše Sušeca, ne žele komentirati priču. No zato kompetentnog sugovornika pronalazimo u legendarnom sportskom komentatoru Boži Sušecu.

- Moram priznati da sam bio jako iznenađen kada se u javnosti počelo licitirati ovako visokim iznosima. U krugovima ljudi koji se bave elektronskim medijima prva pomisao je bila da se iza priče krije beIN SPORTS, dakle arapski kapital. Moćna kompanija s referencama u ovom poslu. Pokazalo se da smo na krivom tragu, riječ je o potpuno novom imenu, zbog čega sam prilično skeptičan - objašnjava Sušec.

Osim činjenice da je Pro Magine novi igrač za stolom koji žonglira astronomskim ulogom, premda na računu čuva samo simboličan iznos, začuđuje i podatak da je riječ o OTT (over-the-top) modelu, streaming servisu, nekoj vrsti Netflixa sa sportskim prijenosima, koji je ponudom ozbiljno nadmašio klasične televizijske kuće.

- Pitam se u kojem će smjeru sve to ići. Ne vjerujem da novi HNS-ov partner može namaknuti željeni novac samo kroz svoj streaming, od njega se očekuje da radi prijenose s devet kamera u HD-u, što je vrlo skupo. Možda će se zbog toga okrenuti suradnji s nekim već profiliranim platformama. Znam da je nas na Arena Sportu 1. HNL jako dobro pozicionirala, riječ je o jednom od jačih proizvoda. Možda nećete vjerovati, ali već malo jača utakmica poput Rijeka vs Osijek ima istu gledanost kao, recimo, Manchester City vs Valencia. Osim kupaca paketa, bude tu i dosta “pay per view” zahtjeva. Svakako postoji prostor za afirmaciju hrvatske lige i na međunarodnom tržištu. Znam da su u ovo vrijeme koronakrize od prodaje TV prava jako lijepo profitirale bjeloruska i nikaragvanska liga, kao i neka futsal natjecanja. Hrvatska je u tom smislu puno atraktivnija, već zbog činjenice da imamo reprezentaciju finalista Svjetskog prvenstva - dodaje Božo Sušec.

 
index Instagram400x230 youtube