VAR tehnologija bi od 2021. godine mogla biti u Premijer ligi BiH

VAR tehnologija od 2021. godine mogla bi se pojaviti na terenima Premijer lige BiH, saznaje portal Klix.ba iz izvora bliskih Nogometnom savezu BiH.Video assistant referees (VAR) već se uveliko koristi u svim najjačim europskim ligama, a kako vrijeme prolazi, tako i slabije lige, odnosno savezi, uvode VAR u nacionalna prvenstva.

Shodno tome, čelnici NS BiH prema saznanjima Klixa, već ozbiljno razmišljaju o uvođenju VAR-a, a ukoliko već u 2019. godini odluče uvesti ovu tehnologiju, onda ćemo na početku sezone 2021./2022. imati ovu sjajnu tehnologiju i u domaćem prvenstvu, čime ćemo ići u korak sa modernim europskim nogometom. Bivši bh. arbitar Salem Prolić rekao je kako NS BiH ozbiljno razmišlja o uvođenju VAR tehnologije, ali nije mogao potvrditi da će to biti 2021. godine.

Ipak, rekao je kako NS BiH prati europske trendove i vjeruje kako će VAR u budućnosti pronaći svoje mjesto u Premijer ligi BiH.

“NS BiH prati euopske trendove i vjerujemo da će VAR skorijoj budućnosti doći u Premijer ligu BiH. VAR je već sada ozbiljno sredstvo u modernom europskom nogometu, možemo reći kako je nezaustavljiv i kako je neminovno da će jednog dana doći u Premijer ligu BiH, ali teško je precizirati kada će to točno biti. Znam da se predsjednik NS BiH Elvedin Begić zauzeo za njegovu implementaciju, ali mi trenutno imamo druge goruće probleme, prije svega reflektore i loše terene, nakon kojih će se sigurno više i ozbiljnije razmišljati o VAR-u”, rekao je Prolić.

Prolić ima najbolje moguće mišljenje o ovoj tehnologiji i smatra da će s ovim novitetom u nogometu u budućnosti sudske pogreške biti svedene na minimum.

“Što se tiče nejednake uporabe VAR-a, treba reći kako je to prije svega stvar dogovora kako i na koji način će se VAR koristiti, nekad sudac sam provjerava situaciju, a nekad vjeruje svom pomoćniku koji se nalazi u VAR sobi”, kazao je Prolić.

Bh. sudac Irfan Petljo već je prošao VAR obuku u sklopu UEFA-inog projekta obuke sudaca iz liga koje ne koriste ovu tehnologiju, a za Klix je objasnio u kojim situacijama se ova tehnologija smije i treba koristiti.

“Prvenstveno, VAR je uveden kako bi se u nogometu izbjegli veliki skandali, odnosno kako ne bi došlo do očitih greški na štetu jednog tima i povodom toga, napisan je VAR protokol koji je osnova funkcioniranja VAR-a i čije poznavanje je jako važno. VAR protokol određuje samo određene segmente nogometne igre koji se mogu pregledati kroz VAR, a to su: Je li gol ili nije gol, zatim penal – da ili ne, onda zamjena identiteta igrača i na kraju treba li dodijeliti izravan crveni karton. Ovo su isključivi elementi u kojima se gleda VAR, a važno je dodati kako se VAR koristi samo u situacijama ‘crno-bijelo’, odnosno kada je sudac napravio veliku pogrešku, kada nije vidio incident iz nekih objektivnih razloga”, kazao je Petljo.

On je u potpunosti podržao ideju da se VAR tehnologija implementira u Premijer ligu BiH te je istaknuo kako infrastruktura ne predstavlja prevelik problem ovoj tehnologiji, već da treba samo izabrati pravi model u kojem će se koristit.

Peljto kaže kako VAR obuka traje najmanje godinu dana jer se radi o jako kompleksnoj oblasti nogometa, a otkrio je da pogrešno korištenje VAR-a te izlazak iz ingerencije VAR protokola može dovesti do ponavljanja utakmica, te je iz tog razloga obuka jako važna.

 
 
index Instagram400x230 youtube