Više od trećine Druge nogometne lige – Jug čine južnohercegovački nogometni klubovi

Više od trećine Druge nogometne lige – Jug, pet klubova iz isto toliko gradova i općina, čine južnohercegovački nogometni klubovi. Istina Ravno nema svog predstavnika, međutim tu je Čapljina sa dva kluba koji drže čelo i dno ljestvice.

Po jedan klub imaju gradovi Ljubuški i Stolac, te općina Neum. Na sav ostali prostor uključujući i grad Mostar, od Ivanice, na domak Dubrovnika, pa do Uskoplja i Livna, otpadamanje od dvije trećine lige.

Gledano na jesensku dionicu klubovi s juga ne mogu biti zadovoljni ukupnim učinkom. Iznimka je Čapljina koja je čvrsto na čeku s pet bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Klis, te donekle Ljubuški, koji jer s pomlađenom ekipom zimuje na četvrtoj poziciji. Čapljina je jesensku polovicu prvenstva odradila bez greške, od 13 utakmica dobila je 12, a samo jednu odigrala neriješeno i to protiv Ljubuškog čudnim preokretom nakon vodstva od 3:0. Momčad iz Bjelava ima impozantnu i gol razliku 42:13 (!), što znači da je po utakmici postizala ravno tri, a primala po jedan pogodak. Uz to prvi topnik i kapetan Čapljine - MarselMace postigao je 19 pogodaka, osam više od Kozića (Klis) i Agića (Sloga), odnosno skoro 1,5 pogodak po utakmici. Prema našem uvidu Mace je po učinku bez premca u nogometnim ligama u BiH.

Ljubuški je četvrti što je s obzirom na pomlađeni sastav dobar učinak, međutim kada se usporedi s prošlosezonskim, znatno je skromniji. Podsjećamo, Ljubušaci su prošle sezone briljantno odigrali prvi dio, ali su na kraju kao prvaci, zbog problema s mlađim kategorijama, ostali su bez plasmana u viši rang.

Za tri ostala južnohercegovačka kluba moglo bi se reći da su jesen odradili ispod očekivanja Stolac je na koncu bio deveti sa 16 bodova. Pet pobjeda uz jedan remi i sedam poraza ostvarili su momci iz „grada muzeja“ – 49 nacionalnih spomenika od čega 31 proglašeni, a 18 na „čekanju“. Deveto mjesto samo po sebi i nije tako loše da nije izrazito loše razlike pogodaka – 10, što znači da Stočani u nastavku prije svega moraju učvrstiti obranu. Uz to Stolac je starosjedilac u ovom rangu uz samo jednogodišnje iskakanje, pa se od njega očekuje, ako ništa gornji dio sredine ljestvice.

Neum je tek 11-ti s 14 bodova, dakle jedva bod po utakmici, ali uz uravnoteženu razliku pogodaka 26:29. Momci sa Meteriza ostvarili su četiri pobjede, dva puta su igrali neodlučeno i pretrpjeli sedam poraza. S obzirom na učinak u proteklim sezonama, od Neumljana se očekivalo nešto više.

Najlošije su prošli Višići, koji su posljednji sa samo sedam osvojenih bodova. S obzirom na lepršavu, dopadljivu i efikasnu igru u Trećoj nogometnoj ligi, očekivalo se da će momčad sa Čaera biti iznenađenje. Druge lige za koju su se odlučili poslije dva osvojena naslova u nižem rangu. Za one koji su ih gledali u nižem rangu, jedini logičan naziv za ekipu sa stilom „za gol više“, bio je Peleov Santos. Međutim, individualnu kvalitetu nisu uspjeli protočiti u kolektivnu snagu, te su zapeli na samo dvije pobjede, jedim remijem i čak deset poraza. Poražavajuća je i razlika pogodaka uz solidnu efikasnost postigli su 21 pogodak, ali su primili čak 39, što je ujedno i upozorenje da u drugoligaškim vodama obrana mora imati prednost pred napadom.

Kakvo proljeće može očekivati ovih pet ekipa, to opet zavisi ne samo od ambicija nego i ciljeva. „Naš je cilj ostati do kraja neporažen, odnosno zadržati prvo mjesto“, ističe Damir Borovac – Kana, trener Čapljine. Prioritet Ljubušaka je uigravanje mladog sastava, dok su se ciljevi Stoca i Neuma u neku ruku preklapaju. Kako ističu Zoran Biletić, bivši igrač i član uprave, te Petar Krešić, tajnik HNK Neum, uz zadržavanje drugoligaškog statusa, primarni cilj ova dva kluba je „teren s umjetnom travom“. Kada to uspiju, onda će praviti druge planove.

Višićani će u drugi dio sezone startati s novim trenerom Nikicom Kneževićem, koji će na klupi zamijeniti igrača-trenera Gorana Bulu. Podsjećamo, Knežević je uspješno vodio ekipu Višića upravo u Drugoj ligi od 2008. do 2012. godine. U svakom slučaju Višićanima s obzirom na rejting pojedinaca nije ugodno na začelju ljestvice. Prvenstvo se nastavlja 12-og ožujka, a na startu je na redu čapljinski derbi Višići – Čapljina

Poslijednja izmjena danaUtorak, 08 Ožujak 2022 08:23
 
index Instagram400x230 youtube