Na današnji dan Vatreni osvojili broncu 1998.

Na današnji dan prije točno godinu dana hrvatska nogometna reprezentacija je ostvarila najveći uspjeh u povijesti hrvatskog sporta, izborila je plasman u finale Svjetskog prvenstva u Rusiji, no 11. srpnja je poseban i po tome što su Vatreni na taj dan prije 21 godinu osvojili broncu na svjetskoj smotri u Francuskoj.

Odabranici Zlatka Dalić su tog 11. srpnja 2018. u Moskvi pobijedili Englesku i plasirali se u finale. Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mario Mandžukić i društvo su tako nadmašili podvig generacije iz 1998. koja je na isti dan, ali 20 godina prije na pariškom Parku prinčeva pobijedila Nizozemsku 2-1 i osvojila svjetsku broncu.

Hrvatska je 1998. debitirala na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj i odmah stigla do trećeg mjesta. Vatreni predvođeni izbornikom Miroslavom Blaževićem prošli su skupinu H u kojoj su igrali s Jamajkom, Japanom i Argentinom. Nakon toga, svladali su Rumunjsku i Njemačku, da bi u polufinalu izgubili od domaćina Francuza. U utakmici za treće mjesto igrali su protiv Nizozemske.

Hrvatska je povela u 14. minuti pogotkom Roberta Prosinečkog. Za Nizozemsku je izjednačio Boudewijn Zenden samo osam minuta poslije, a pobjedu Vatrenima donio je Davor Šuker golom u 35. minuti. Junak utakmice je ipak bio Dražen Ladić koji je svojim obranama izludio napadače Nizozemske.

Šuker je sa šest golova osvojio Zlatnu kopačku, ostavivši iza sebe velikane poput Gabriela Batistute, Christiana Vierija, Ronalda i ostalih.

– U Francusku smo ispraćeni s velikom skepsom i rijetki su vjerovali da možemo napraviti puno. Na kraju smo iznenadili mnoge i na to sam iznimno ponosan. To je bio uspjeh koji je mobilizirao cijelu zajednicu i donio veliko zadovoljstvo. Kada kada sam najtužniji sjetim se 98. I opet sam sretan, rekao je Blažević u jednom o svojih razgovora.

 
index Instagram400x230 youtube