23 godine od pobjede Dinama nad Partizanom 5:0 [video]

30. srpnja 1997., prije 20 godina, kada su plavi u uzvratnoj utakmici 2. pretkola Lige prvaka, u prvoj nogometnoj utakmici Hrvata i Srba nakon rata, s 5:0 u Maksimiru razbili Partizan.

“Ta će utakmica zauvijek ostati u sjećanju, meni i svim navijačima Dinama i Hrvatske”, rekao je prije nekoliko godina u razgovoru za Goal Marijan Vlak.

“Bila je to prva velika sportska priredba nakon rata dva kluba s prostora bivše SFRJ, koja je u prvom redu bila psihološki teška utakmica za igrače, mene, klub… jednostavno da je završilo negativno, bilo bi puno problema za sve. Ali, sve je bilo odrađeno na najbolji način, svi su bili ponosni na Dinamo.”

“Bila je to i politička utakmica, ne samo sportska. Ali na terenu se to nije osjetilo, igrao se nogomet, politika je bila u drugom planu, mi s momčadi nismo osjetili previše politiku. Ali dakako da smo znali da se stvarala atmosfera nogometnog ludila jer cijela država, ne samo dinamovci, živjela je za tu utakmicu, nije bilo podjele navijača, Dinamo, Hajduk, Rijeka… svi su bili jedno i stali iza nas, i to smo osjetili kao veliku podršku”, dodao je.

O proslavi kaže:

“Uf… to je bilo na Okrugljaku, došao je pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman i sjećam se kako smo ušli kad je on već bio ondje i sad kad dolazite na neki protokol gdje je predsjednik, ne znate kako se ponašati, ne možete samo tako doći predsjedniku. Tako da sam ja došao negdje sa strane, a Canjuga odmah skočio po mene ‘Što čekaš, zašto nisi došao do predsjednika?!’. I sjednem ja tako ondje i on mi u jednom trenutku kaže: ‘E, Vlak, dobro je bilo…, ali moglo je biti još bolje!’ Ja si mislim ‘Što sad nije u redu?!’, a Canjuga sjedi pokraj mene, predsjednik nabaci onaj svoj osmijeh i govori mi ‘Moglo je to biti bolje’!? Ha dobro, što da kažem…”, ispričao je.

 
index Instagram400x230 youtube