Razgovor s povodom: Fitness trenerica Maja Bošnjak o vježbanju i zdravom načinu života

Užurban način života, kao karakteristika današnjeg doba, jedan je od glavnih razloga zbog kojih često posežemo za nezdravom hranom, ne mareći za posljedice po naše tijelo. U trenucima kada nakupimo višak kilograma, koji u većini slučajeva otežavaju obavljanje svakodnevnih obveza, jedini izlaz je – vježbanje uz konzumiranje zdravih namirnica.

No, u fazi pretilosti nije cilj samo vitka figura, već kako na učinkovit način dugoročno smanjiti prekomjernu težinu i oblikovati tijelo, a da se pritom ne naruši zdravstveno stanje. Najboljim odabirom za rješenje ovakvih problema pokazali su se fitness treninzi, koji su sve popularniji na području Hercegovine. A kako bismo saznali kako sve to zapravo izgleda, posjetili smo fitness klub „Maya“ u Ljubuškom i dobili zanimljive informacije od trenerice i po struci profesorice tjelesne i zdravstvene kulture Maje Bošnjak. Kod Bošnjak, pojasnimo, ne treniraju samo one članice koje se, na određeni način bore s viškom kilograma, već su njezini treninzi namijenjeni svima onima koji žele održavati dobru tjelesnu i mentalnu formu.

Kakvo je stanje u fitness klubu „Maya“ i koliko broji članica?

Što se tiče mog fitness kluba, uspješno poslujem punih šest godina. Radim grupne treninge i to samo sa ženama te trenutno imam 10 grupa. Kada se priča o dobnoj starosti, malo sam razočarana odazivom cura koje imaju ispod 25 godina. Naime, žene koje vježbaju u klubu imaju mahom preko 30 godina, a čak imam jednu grupu njih od 50 do 65 godina.

Radim pretežno funkcionalne treninge, koji utječu na razvoj što većeg broja motoričkih i funkcionalnih sposobnosti. Drugim riječima, funkcionalni treninzi utječu na razvoj motoričkih sposobnosti (snaga, jakost, koordinacija, ravnoteža, mišićna izdržljivost, brzina i fleksibilnost), na smanjenje potkožnog masnog tkiva i povećanje mišićne mase. To je vrsta tjelesne aktivnosti, koja istovremeno aktivira više mišićnih skupina i više zglobova i na taj način olakšava izvođenje svakodnevnih aktivnosti. Neke treninge radimo bez rekvizita, tzv. bodyweight vježbe, a kada koristimo rekvizite, koristimo: girje, bučice, trx, pilates lopte, elastične trake, olimpijske šipke…

Stekli ste povjerenje velikog broja članica. Na koji način?

Povjerenje stječem dajući sebe sto posto u ovaj posao. Svojim klijenticama dostupna sam doslovno 24 sata, što znači da stalno komuniciramo. Još kada žene dođu u stadij da im se popravi zdravstveno stanje, smanji broj kilograma ili uđu u manji konfekcijski broj, urade nešto što su mislile da nikada neće u životu… tada je povjerenje zagarantirano! Ali, kako bih došla do toga, kao trenerica moram dobro znati što radim, kako sastavljam treninge te moram poznavati anatomiju tijela i osnove nutricionizma.

Najlakši način da se okrenemo zdravoj prehrani je?

Kada smo kod hrane, borba je svakodnevna! Pokušavam ukazati na greške, a najčešće su velika konzumacija šećera, bijelog brašna, sokova, brze hrane, grickalica i slično. Trebamo se, ponajprije, okrenuti sezonskim namirnicama, konzumirati puno povrća, voća, orašaste plodove, meso, ribu, jaja, vodu…

Koja su Vaša najbolja postignuća što se tiče vježbanja, odnosno pomoći drugima?

Po pitanju skidanja velikog broja kilograma, volim raditi na „duge staze“, npr. za godinu dana skinuti 30 kilograma.

Koliko je vježbanje poželjno u trudnoći?

Trenutno sam u osmom mjesecu trudnoće i već lagano smanjujem vježbanje na minimum, no nastavljam s hodanjem. Naravno, poželjno je da doktor da zeleno svjetlo i potvrdi kako je sve u redu, ali i da je osoba koja želi vježbati, vježbala i prije trudnoće. U suprotnom, vježbe je bolje ne započinjati. I velika zabluda je da morate jesti za dvoje! Pokušavam vlastitim primjerom dokazati da se i u trudnoći može vježbati i zdravo hraniti.

Ima li slobodnih mjesta u fitness klubu „Maya“?

Ukoliko želite postati članicom kluba, dovoljno je posjetiti Facebook stranicu Fitness klub „Maya“ i javiti se. Dostupna sam i putem kontakt telefona: 063/ 421- 899. Ako želite mijenjati svoje tijelo i životne navike, bez obzira na godine, javite se!

 

 
index Instagram400x230 youtube