Razgovor s povodom - Damir Vučić iz zemlje nafte, blještavila i bogatstva...

Sredinom studenoga Damir Vučić, uspješni trener drugoligaša Ljubuški, napustio je rodni grad i stadion Babovac i odletio oko 4000 kilometara na istok, u Perzijski zaljev, u "svjetsku naftnu prijestolnicu" Kuwait City, glavni grad istoimene države.

Prihvatio je poziv da preuzme treniranje U20 momčadi Al Arabia, jednog od tri najpopularnija, najbogatija i najbolja kluba u državi. U svojoj je povijesti klub šesnaest puta bio prvak te 14 puta osvajač Kupa Kuvajta, ali trenutačno mu baš "ne ide":

Dogode se turbulencije

- Tako je. U nacionalnoj Premier ligi, koja broji deset klubova, Al Arabi je nakon šest kola posljednji. To je bio šok, za navijače nepojmljiv i nevjerojatan, to je kao da, recimo, Hajduk u HNL padne na posljednje mjesto! Ali, svi su uvjereni da će se Al Arabi izvući... I ja sam uvjeren u to. Ipak, ovdje kao i svuda, dogode se turbulencije i razne neočekivane promjene... Tako je nedavno s funkcije izbornika Kuvajta smijenjen Romeo Jozak nakon 0:3 poraza protiv Australije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Porazi se ovdje, kao i svuda, ne vole niti opraštaju.

I mentalitet je ovdje poseban, specifičan... Zato se nastojim isključivo držati svoga posla, a komunikacija sa svima voditi tako da pričam samo o poslu koji radim. Bio sam trener u Al Arabiu i 2017. godine kada smo postali državni prvaci - za Večernji list rekao je Damir Vučić, prenosi Šipovača Portal.

Kuvajt je bogata zemlja, pa ni klubovi nemaju problema s financiranjem, opremom ili infrastruktorom, koja je savršena:

- Što se toga tiče, stvarno je sve odlično, uredno, navrijeme... Klubovi Premier lige imaju subvencije od države, na način sličan Europskoj Ligi prvaka. Dakle rezultati u prvenstvu te ovdje popularnom regionalnom natjecanju - Golf kupu, u kojemu se natječu zemlje Perzijskog zaljeva, donose više novca. Osim od države, Al Arabi i drugi klubovi imaju bogate privatne sponzore. No, ima i problema, pa je jedno vrijeme FIFA suspendirala NS Kuvajta s objašnjenjem "miješanje Vlade u posao reprezentacije". No, suspenzija je ukinuta...

Treneri s naših područja

- U Kuvajtu radi niz trenera s prostora bivše Jugoslavije. Tako je trener Al Arabia Darko Nestorović, bivši trener Radnika (Bijeljina), Rudara (Prijedor), Zvijezde 09 i izbornik U21 BiH. I on je, kao i ja, povratnik u Kuvajt, ovdje je radio i prije dvije godine i ostavio dobar dojam - kaže Damir, koji je od malih nogu u nogometu (rođen je u Ljubuškom 23. prosinca 1970.). Rano, već s 14 godina u Velež ga je doveo Salem Halilhodžić. Baš kad je trebao postati standardni igrač, došao je rat... Kasnije je igrao u Neretvi, Dubravi, Orijentu, u Njemačkoj te u Ljubuškom. Trenersku karijeru Vučić je gradio u Neretvancu (Opuzen) i Ljubuškom.

Ove sezone Vučić je vodio Ljubušake do kolo prije kraja prvenstva Druge lige FBiH, a onda, u dogovoru s ljudima u klubu, otišao u Kuvajt:

- Ljubuški se dobro nosio sa svima u prvenstvu, a u Kupu je svladao Posušje s 3:2, Neum sa 6:1, Čapljinu s čak 7:0, a u 1/16 Kupa BiH na Babovcu ispao od Sarajeva 2:4, iako je vodio 2:1 i imao prigode za treći gol.

Dojma sam da su i suci malo pogurali klub iz prijestolnice - kaže Damir za Večernji list i još dodaje: - Reprezntacija BiH je bez izbornika. Nedavno se iz Katara vratio Džemal Čorba Hadžiabdić. Mislim da bi on bio najbolje rješenje za to mjesto.

Poslijednja izmjena danaNedjelja, 15 Prosinac 2019 21:42
 
index Instagram400x230 youtube