Bivši igrač Izviđača: Zasmetala me je rasprodaja ugleda na Euru i priča o mojoj povredi

Nikola Prce se na Europskom rukometnom prvenstvu u Bratislavi oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine, svoj rukometni put nastavlja kroz klupski angažman u Besi Famgas (Kosovo), a sve su prilike da će u ovom sportu aktivno biti prisutan i poslije igračke karijere.

Prce je već sad pomoćni trener u Besi, završava Fakultet za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli, a slijedi mu i edukacija za trenera po EHF RINCK konvenciji. Iako je još bez ikakve odluke o svojoj budućnosti, trenerski posao se čini kao vrlo realan smjer.

 – To je ono što me vuče, a kako će izgledati vidjet ćemo. U svakom slučaju bih volio ostati u rukometu, a trenerski posao je ono što mi prvo pada napamet. To volim i prošao sam u tom smislu puno, od rada sa španjolskim do skandinavskih trenera, a vuče me taj španjolski stil. Oni su na EP-u, uz ne baš tako sjajnu skupinu igrača kakvu ima npr. Norveška ili Francuska, napravili veliki posao. Jordi Ribera ih je tako složio da igraju kao sat i izgubili su finale za jednu loptu. Da su imali samo Aleksa Dušebajeva, bilo bi još bolje, govori Nikola Prce.

Trenerski osjećaj

Benjamin Burić je nedavno govorio o njegovom izraženom trenerskom osjećaju. Upravo pred EP je govorio da BiH ima šansu igrati sa Španjolcima, dok mu Švedska djeluje kao dosta teži protivnik za nas.

 – Način igre Švedske nama manje odgovara iako smo ranije imali dobre rezultate i sa Švedskom, Danskom, Islandom… To su ipak ekipe s kojima je teško igrati. Španjolski sustav nam više odgovara, lakše je igrati s njima. Ako idemo s njima maksimalno, možemo, dok je Švedska fizički dosta jača. Španjolci više baziraju igru na inteligenciji, nego na snazi. A velika većina igrača s Balkana ima upravo to i lakše nam je nositi se s tim načinom igre. U obrani nemaju neke ekstra jake, visoke, krupne ljude, pojašnjava Prce.

Zmajevi su turnir završili na 23. mjestu.

 – Mislim da smo odigrali dobro protiv Španjolske 45 minuta, a ostale dvije utakmice loše. Iako ne volim izgovore, moramo se ipak osvrnuti na to da smo zbog koronavirusa bili bez ljevaka u ekipi. Bila je taman prilika za Dejana Malinovića da eksplodira i odigra dobar turnir, ali se desilo kako jeste.

Ponižavajući odnos

Njega je izbornik Ivica Obrvan, pod izgovorom povrede koljena, pred Češku ostavio na tribinama, a ni u drugim utakmicama se nije naigrao.

 – Možda se nismo najbolje razumjeli, ali jeste bilo ponižavajuće. Pred Češku smo imali skraćen roster, Dino Hamidović je došao pred tu utakmicu nakon korone, Mirko Herceg je bio pod temperaturom, a tu smo bili još Edin Klis i ja. Sat i pol prije utakmice sam dobio informaciju da nas je 17 i da ja ne igram. Mislim da, ako sam već tu, je bilo pošteno da razgovaramo. Moje mišljenje je da svaka utakmica na EP-u nije prilika za skupljanje minuta za mlade, nego za pokušati napraviti najbolji mogući rezultat. EP je jako teško izboriti i ne treba rasprodavati ugled i otići da samo odigramo te utakmice. To me je zasmetalo, pogotovo priča o mojoj ozljedi koja apsolutno nema veze s tom neodigranom utakmicom. Ja sam od ranije imao manji problem s koljenom, ali sam odradio sve treninge. Ispada da su me čuvali za treninge, a ne za utakmice. Mislim da sam mogao više pomoći jer smo imali dosta uzdrman roster na toj poziciji, ispričao je Prce.

Napominje da je svjestan kako nije spreman za igrati 60 minuta.

 – Igrao sam neke europske utakmice za klub po 60 minuta, ali znam da u reprezentaciji to ne mogu. Međutim sigurno sam mogao dati više, pogotovo s Česima, ali i u ostalim utakmicama. Posebno mi je žao Češke jer mi je bila velika motivacija prva pobjeda na Euru, što bi i za mene bio bolji oproštaj. Mislim da nije dobro da kao nositelji nastupaju igrači koji nisu nositelji u svojim klubovima, zaključio je Nikola Prce.

Trebamo igrati s najboljim igračima

Bh. tim je ostao bez dva člana prve sedmorke poslije Eura, osim Prce oprostio se i Vladimir Vranješ. To je veliki gubitak za selekciju koja nema pokriće u kvalitetnom pomlatku. Ipak upravo sad smo imali odličan ždrijeb u kvalifikacijama za SP jer igramo s Grčkom u predbaražu, pa ako ih prođemo i s Crnom Gorom u baražu.

 – Oprostili smo se Vranješ i ja, možda tu ima još jedno – dva imena koji će danas – sutra odlučiti slično. Teško je sa 10 mladih igrača u kvalifikacije. Ako budemo igrali protiv Grčke sa mladim igračima, možemo odmah ići kući. Trebamo igrati s najboljim igračima kojima raspolažemo. Ima tu igrača koji nisu imali mjesta u zadnje vrijeme kao Marko Tarabochia koji bi sigurno mogao pomoći. Neke smo možda prerano otpisali. Ako ćemo igrati s mladima, onda ne treba tražiti rezultat dugo. Ali nitko na svijetu ne mijenja čitavu ekipu, primjer je Španjolska. Mislim da nijedan izbornik ne želi da mu odjednom dođe 10 igrača na pripreme. Velika je šteta što nemamo Marka Panića koji je vanserijski igrač. Bilo bi dobro kad bi mogli nekako sjesti i dogovoriti se oko toga, kad bi se i ljudi iz Saveza više uključili.

Nikad lakši, ali varljiv ždrijeb

Ždrijeb za SP je odličan, ali i varljiv, smatra Prce.

 – Gledao sam Grčku, dobra su ekipa, pogotovo na svom terenu. Realno nikad lakši ždrijeb za nas, ali koliko je lak, toliko je i težak, jer nam daje šansu i stvara dodatni pritisak. Od Grčke smo realno bolji, ali neće to biti tako lako, poručio je Prce.

Obveze na Kosovu

Prce je već u treningu sa Besom Famgas i očekuje ga novi lov na duplu titulu na Kosovu.

 – Treniram, odigrat ću ovo do kraja, ne boli me koljeno ako nekoga zanima. Skraćen nam je broj igrača, a drugi su se pojačali i malo se zaoštrila konkurencija za titulu. Mislim da će biti najteže dosad za osvojiti naslov.

 
index Instagram400x230 youtube