34. Mladifest u Međugorju bit će prevođen na 20 svjetskih jezika

Mladifest se u Međugorju svake godine organizira kao duhovna obnova za mlade iz cijeloga svijeta.

Tu je središte krunice, euharistija, klanjanja, ali bit će tu i kateheza, svjedočanstava, ali i poticaja da mladi žive svoj život što bolje mogu – izjavio je za RTV Herceg Bosne fra Zvonimir Pavičić, župnik župe sv. Jakova u Međugorju.

Mladifest se tradicionalno obilježava početkom kolovoza, no ovogodišnji, 34. Mladifest u Međugorju počinje tjedan prije, 26. srpnja, a trajat će do 30. srpnja. Fra Zvonimir navodi da je razlog pomicanja datuma ovogodišnjeg Mladifesta organizacija Svjetskog dana mladih, koji se održava u Lisabonu. Očekuje se bogat duhovni cjelodnevni program, ali i povećan broj hodočasnika koji se u Međugorje u povodu ovog događaja uvijek vraćaju.

O promjeni datuma održavanja ovogodišnjeg Mladifesta ranije su za Radiopostaju Mir Međugorje govorili apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli i međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić.

– Svi oni koji su upoznati s Međugorjem i koji redovito dolaze u Međugorje znaju da je Mladifest uvijek početkom kolovoza, od 1. do 6. kolovoza. Međutim, ove godine Papa je Svjetski dan mladih u Lisabonu stavio na te datume, od 1. do 6. kolovoza, tako da smo mi odmah morali reagirati i pomaknuti naš datum održavanja Mladifesta kako ne bi bio u isto vrijeme. Naravno, ako Papa poziva sve mlade svijeta na jedno mjesto, mi ih nećemo pozivati k nama, nego će nam biti drago da mogu doći i u Međugorje, a isto tako otići i na susret s Papom – kazao je ranije za Radio Mir Međugorje župnik fra Zvonimir Pavičić, objašnjavajući i zašto je Mladifest skraćen za jedan dan.

– Skratili smo ga kako bismo mi kao župa mogli proslaviti 25. srpnja, naš patron, svetkovinu sv. Jakova, ali i da završimo dan prije kako bi se hodočasnici koji će ići i u Portugal na susret s Papom mogli organizirati i stići navrijeme – kazao je fra Zvonimir Pavičić.

Trideset i četvrti Mladifest bit će prevođen na 20 svjetskih jezika, uključujući kineski, kineski mandarinski, korejski i ostale jezike. Više od 120 mladih volontera iz župe sv. Jakova u Međugorju svojim sudjelovanjem uveličat će ovaj festival mladih.

I ovogodišnji Mladifest, pod geslom “Evo majke moje i braće moje!” (Mt 12, 49), počinje večernjim molitvenim programom, odnosno molitvom krunice u 18 sati, nakon čega će uslijediti ceremonija otvaranja Mladifesta, a onda i sveta misa te klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu.

Drugi dan Mladifesta počinje već u šest sati molitvom krunice na Podbrdu kod Gospina kipa, a jutarnji program s katehezama, molitvama i svjedočanstvima bit će u četvrtak, petak i subotu. Ova tri dana program će se nastaviti u 16 sati svjedočanstvima, nakon kojih slijedi večernji molitveni program na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova: krunica u 18, a sveta misa u 19 sati, javio je Radio Mir Međugorje.

Procesija pred križem

Nakon svete mise, u četvrtak će biti procesija s Gospinim kipom i klanjanje, u petak molitva pred križem sa svijećama, a u subotu klanjanje, poslanje i završetak uz pjesmu. Festival mladih završit će u nedjelju, 30. srpnja, u 5 sati svetom misom na Križevcu.

Susret se od 1989. godine održava redovito od 1. do 6. kolovoza i na njemu sudjeluje više od 50.000 mladih i oko 500 svećenika iz cijeloga svijeta. Susret posjetiteljima nudi duhovni odmor uz molitvu, različita svjedočanstva, procesije, molitvu krunice, svete mise, pjesme, klanjanje, koncerte, plesove i nastupe zbora i orkestra sastavljenog kako od domaćih tako i od stranih glazbenika.

 
index Instagram400x230 youtube