Biskup Palić ustoličen za biskupa Mostarsko-duvanjske biskupije

Na blagdan Uzvišenja sv. Križa, na obljetnicu posvete mostarske katedrale Marije Majke Crkve i na obljetnicu biskupskog ređenja biskupa Ratka Perića u ponedjeljak, 14. rujna u mostarskoj prvostolnici održano je svečano misno slavlje kojim je biskup Petar Palić preuzeo službu mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Na misi su sudjelovali apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Luigi Pezzuto, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinal Vinko Puljić, Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini, banjolučki biskup Franjo Komarica, pomoćni banjolučki biskup Marko Semren, apostolski vizitator s posebnom ulogom za Župu Međugorje Henryk Hoser.

Na svečanoj misi u Mostaru koncelebrirali su hrvatski biskupi članovi Hrvatske biskupske Konferencije: predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić s nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije i apostolskim upraviteljem Porečke i Pulske biskupije Draženom Kutlešom, krčki biskup Ivica Petanjak, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, varaždinski biskup Bože Radoš, dubrovački biskup Mate Uzinić, šibenski biskup Tomislav Rogić, šibenski biskup u miru Ante Ivas.

Na misi su sudjelovali i članovi Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda predvođeni beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom te Mirko Stefković kao predstavnik Subotičke biskupije, zatim provincijal Hercegovačke franjevačke biskupije Uznesenja BDM Miljenko Šteko, provincijalka družbe Školske sestre franjevki u Hercegovini Zdenka Kozina, brojni svećenici, redovnici, redovnice, bogoslovi i sjemeništarci iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Na misi su sudjelovali i brojni državni dužnosnici u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj. Visoku državnu delegaciju iz Hrvatske predvodio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Plenković.

Na početku svečanog misnog slavlja pročitana je Bula imenovanja mons. Petra Palića mostarsko-duvanjskim biskupom i trajnim Apostolskim upraviteljem Trebinjsko-mrkanskim na latinskom te prijevod na hrvatskom jeziku čime je mons. Palić ustoličen za mostarskog biskupa.

 
index Instagram400x230 youtube