Knjiga o Poljaku, ljubuških korijena darovana knjžnici [foto]

Knjižnica Ljubuški obogatila je svoj knižni fond vrijednom knjigom Ludwik Maciᶏg, a donijeli su je dva bračna para iz Poljske, koju su bili na proputovanju za Međugorje. Knjiga je na molbu obitelji Maciᶏg poklonjena Javnoj ustanovi "KŠC" Ljubuški.

Isprva ništa neobično, dok nam nisu ispričali priču …

Ludwik Maciᶏg studirao je slikarstvo na krakovskoj akademiji, a kasnije i na varšavskoj likovnoj akademiji. Diplomu je stekao 1951. godine, a bio je predavač, te kasnije dekan varšavske likovne akademije.

Umjetnik je sudjelovao na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inozemstvu, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, Nizozemsku, Dansku, Španjolsku, Kanadu i SAD.

Autor je mnogih poznatih knjiga ilustracija, plakata, dizajna poštanskih maraka, tapiserija. Smatra se jednim od najvećih suvremenih slikara pejzaža.

„Dok milijuni širom svijeta slave Dan neovisnosti Poljske , u Herefordshireu se otvara izložba koja slavi dan i umjetnost tri generacije obitelji Maciᶏg“- navodi engleski BBC News.

Naime, njegov stariji brat Otto također je umjetnik.

Studirao je umjetnost u Liverpoolu, a potom je predavao u Monmouth School, gdje je bio profesor umjetnosti. Njegova kćer Anna, koja živi u Monmouthu nastavila je obiteljsku tradiciju.

Sve ovo ne bi bilo zanimljivo da Rozalija Dokić, majka poznate poljske obitelji nije Hrvatica iz Ljubuškog.

Ona je svog supruga, tada vojnika Austro-Ugarske upoznala u Ljubuškom devedesetih godina 19. stoljeća, a to je glavni razlog dolaska poljskih hodočasnika u naš grad, te darivanja ove vrijedne knjige Knjižnici Ljubuški i našem gradu.

 
index Instagram400x230 youtube