NAJAVA: Samostalna izložba Jure Paponje u Gradskoj galeriji Ljubuški

Gradska galerija Ljubuški - JU „Kulturno-športski centar“ Ljubuški organizira samostalnu izložbu Jure Paponje naziva We like the way you died, boy!

Paponja će se domaćoj publici predstaviti s izložbom koja obuhvaća slike, crteže i instalaciju, a njeno otvorenje će se upriličiti 19. siječnja u 19 sati u Gradskoj galeriji.

Većina radova koje će umjetnik predstaviti na ovoj izložbi nastala je u Velikoj Britaniji u periodu 2021. i 2022. godine kao dio autorovog magistarskog rada na University of Leeds. Dijela obuhvaćaju slike, crteže te prostornu instalaciju načinjenu od slika koje je umjetnik uništavao u toku stvaralačkog procesa. Finalni dio izložbe će kroz fotografije, reprodukcije i tekstove dati dublji uvid u njegov proces razmišljanja, njegove interese i reference kojima se služio tokom stvaranja.

Slike prate cikličko putovanje (anti)heroja kroz njegov uspon slavu i pad. Nadilazeći tipičnu super-herojsku fantaziju protagonist se preobražava u likove, spomenike i mjesta povezana s našom bližom poviješću. Dok slike narativno prate životni vijek heroja, instalacija sastavljena od uništenih „herojskih slika“ intimni je svjedok umjetnikovog stvaralačkog procesa u kojem sa svojim slikama prolazi put od uspona do pada ostavljajući ih materijalno prisutnima poput razrušenih spomenika.

Povjesničarka umjetnosti Lucija Kraljević o izložbi kaže: Propitujući ideju heroja u kontekstu povijesti i društva, umjetnik se pita – tko može biti heroj, kako postati herojem te tko stvara heroje? - čime duboko zaranja u njegovu dualnu narav, prepoznajući da junak često može biti doživljen kao zločinac od strane drugih…

Ukratko o autoru:

Jure Paponja rođen je 1993. godine u Metkoviću. Nakon završene Gimnazije u Ljubuškom 2012. godine upisao je Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru na kojoj je magistrirao slikarstvo 2017. godine. Na École supérieure d’arts et médias de Caen (Francuska) završio je prvu godinu magistarskog studija, smjer Art, 2020. godine. Magistrirao je Fine Art na School of Fine Art, History of Art and Cultural Studies, University of Leeds, (Ujedinjeno Kraljevstvo) 2022. godine. Dobitnik je stipendije francuske vlade i prestižne stipendije Chevening koju dodjeljuje vlada Velike Britanije. Tijekom školovanja na Akademiji u Širokom Brijegu nagrađen je rektorovom nagradom Sveučilišta u Mostaru i nagradom Federalnog ministarstva znanosti i obrazovanja. Autor je nekoliko javnih dijela te je izlagao u zemlji i inozemstvu.

thumbnail_Plakat_1_page-0001.jpg

thumbnail_33C9D15A-BE96-4E47-A52D-71B104576D74.jpg

 
index Instagram400x230 youtube