Međunarodni dan sporta

Međunarodni dan sporta obilježava se posljednje srijede u svibnju kao velika svjetska sportska manifestacija.

Sport, osim očuvanja zdravlja, ima značajnu društvenu ulogu usmjerenu na odgojno-obrazovne vrijednosti i uspjeh sudionika sa stalnom težnjom za napretkom.

Tog se dana pozivaju građani svih dobnih uzrasta na dobrovoljno sudjelovanje u nekoj tjelesnoj aktivnosti, na vježbanje, igranje, sportsko natjecanje, sportski trening, s minimalnim trajanjem od 15 minuta.

Mjesto koje sport zauzima u društvu ima veliku važnost i utjecaj. Sport predstavlja općeljudsko dobro i oblik ljudske kreativnosti.

Znanstveno je dokazano da fizička aktivnost pomaže u smanjenju stresa; njome se aktivira hormon sreće, što daje osjećaj zadovoljstva. Fizička aktivnost pozitivno utječe na kvalitetu spavanja, a kvalitetan san izvor je energije. Redovno bavljenje sportom jača imunološki sustav.

Ljudi diljem svijeta, svojim aktivnim sudjelovanjem u sportu, kroz različite sportske aktivnosti, iskazuju svoj pozitivni stav prema vježbanju, aktivnom i zdravom načinu života. Sportska rekreacija potreba je suvremene civilizacije i oblik zdravijeg i humanijeg življenja.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 27 Svi 2020 11:53
 
index Instagram400x230 youtube