Zanimljivosti o knjigama koje vjerojatno niste znali

Donosimo vam manje poznate zanimljivosti o knjigama koje vjerojatno niste znali. Iza zanimljivih priča često se nalaze stvarni životi pisaca te situacije nastale prije ili za vrijeme pisanja djela.

1. Tri najčitanije knjige na svijetu su Biblija, Mala crvena knjižica (knjiga najpoznatijih citata kineskog partijskog lidera Mao Ce Tunga) i serijal o Harryju Potteru.

2. Vladimir Nabokov je Lolitu napisao na papirićima dok je putovao po Americi i skupljao leptire, a njegova žena Vera ga je potom spriječila da spali rukopis.

3. 50 nijansi sive najprodavanija je knjiga u Velikoj Britaniji svih vremena.

4. Alica u Zemlji čudesa bila je zabranjena u Kini zbog životinja koje govore.

5. Prva rukom pisana Biblija (poslije otkrića tiskarske preše) koštala je 8 milijuna dolara i trebalo je 12 godina da se završi.

6. Većina čitatelja pažnju i interes za dalje čitanje knjige izgube na osamnaestoj stranici.

7. Najveća knjiga na svijetu – dužine 3,2 metra, širine 2 m, i teška oko 250 kilograma, izložena je na Međunarodnom sajmu knjiga u Havani 2010.godine.

8. U Gulliverovim putovanjima su opisani sateliti planete Mars. I to nekih 100 godina prije nego što su to potvrdili astronomi.

9. Mark Twain prvi je pisac koji je napisao jednu knjigu na pisaćoj mašini. Bile su to „Pustolovine Toma Sawyera“ iz 1876. godine.

10. Najduža rečenica ikada napisana u nekoj knjizi sadrži 823 riječi, a nalazi se u čuvenom romanu „Jadnici“ Viktora Hugoa iz 1862. godine.

 
index Instagram400x230 youtube