Kako se službeno zove županija kojoj pripadaju Široki Brijeg, Ljubuški, Posušje i Grude?

Priznajemo i nama se prvima ponekada nepažnjom omaknulo, posebno kod preuzimanja agencijskih vijesti, te se znalo dogoditi da objavimo pogrešan naziv županije kojoj pripadaju gradovi i općine navedeni u naslovu.

Županija Zapadnohercegovačka utemeljena je 1996. godine i čine ju dva grada i dvije općine: Grad Široki Brijeg kao sjedište Županije i Grad Ljubuški te općine Grude i Posušje. Prostire se od sjeverne strane planine Čvrsnice pa sve do granice s Republikom Hrvatskom na zapadu i jugu, dok s istoka graniči s Hercegovačko-neretvanskom županijom.

–  Županija Zapadanohercegovačka prostorno zauzima 1.363 km²;
–  u Županiji živi oko 94 000 stanovnika;
–  nacionalnu strukturu Županije čini oko 98% Hrvati i 2% ostalih nacionalnosti;
–  kroz Županiju protječu tri rijeke: Lištica, Trebižat i Ričina, a krasi ju i Blidinjsko jezero;
–  najviši planinski vrh je Pločno na Čvrsnici (2.228 m);
–  službeni jezici su hrvatski i bosanski, a pismo latinica;
–  klima je mediteranska, a djelomično i kontinentalna.

Županija Zapadnohercegovačka ima svoju zastavu i grb. Grb Županije Zapadnohercegovačke je povijesni hrvatski grb u obliku stiliziranog štita, podijeljen vodoravno i okomito u 25 crveno bijelih polja-kvadrata, tako da je prvo polje u gornjem lijevom kutu crvene boje. Iznad stiliziranog štita nalazi se troplet vodoravno položen na štit iznad tri središnja polja. Grb je obrubljen zlatnom crtom. Zastava Županije Zapadnohercegovačke sastoji se od tri boje: crvene, bijele i plave, s grbom u sredini. Boje su položene vodoravno.

Dakle, službeni naziv je Županija Zapadnohercegovačka (skraćeno ŽZH), a ne jedan od slijedećih:

  • Zapadnohercegovačka županija
  • Zapadnohercegovačka Županija
  • Zapadno-hercegovačka županija
  • Županija Zapadno-hercegovačka

Na ovo bi posebno pozornost trebali obratiti svi koji se bave javnim poslovima, ponajviše novinari koji javnost izvještavaju  o događajima vezanim za Županiju Zapadnohercegovačku.

 
index Instagram400x230 youtube