VAR u HNL-u donio Ljubušaku za četiri sata čak 4600 kuna

Ivan Bebek, koji vuče korijene iz Ljubuškog, kao glavni sudac utakmice Intera i Istre (jako dobro odradio posao) i VAR sudac na Slaven - Dinamo (nije se aktivirao) uzeo je za dva dana i četiri radna sata gotovo prosječnu plaću od 4600 kuna.

Inter - Istra, toliko iščekivan debi, uređena sobica, tehnologija... i ćorak. Ništa. Nije trebalo. Pa u subotu Slaven Belupo - Dinamo i Lokomotiva - Rijeka, tri momčadi iz vrha koje se bore za Europu. I opet ništa.

Tako smo tek u nedjelju zapravo vidjeli VAR na djelu u HNL-u. Hajduk je pobijedio u Varaždinu 3-0, dobio je tri penala (sve nakon pregledavanja snimke), jedan mu gol nije priznat i - što je najvažnije - sve opravdano, sve su odluke bile ispravne. Složili su se i oba trenera i navijači.

Dakle, pet utakmica, četiri intervencije i četiri utakmice u kojima su VAR suci imali posla otprilike kao i četvrti sudac. Znate onog koji diže semaforčić da pokaže koliko se još igra, a na teren uđe samo kad se jedan od tri suca ozlijedi? To je rezime povijesnoga kola hrvatskog nogometnog prvenstva, prvoga u kojem su suci imali pomoć videotehnologije.

Koliko je sve to koštalo? Prema HNS-ovoj tarifi, glavni sudac po utakmici zaradi 2800 kuna, pomoćni suci svaki po 1800, a toliko dobije (uz puno manje trčanja...) i VAR sudac, glavni u sobi, dok njegov pomoćnik zvan AVAR dobije 1200 kuna. Četvrti sudac zaradi 700 kuna. Dakako, uz putne troškove.

Ovaj se vikend najbolje 'omastio' Ivan Bebek: kao glavni sudac utakmice Intera i Istre (jako dobro odradio posao) i VAR sudac na Slaven - Dinamo (nije se aktivirao) uzeo je za dva dana i četiri radna sata gotovo prosječnu plaću od 4600 kuna, plus troškovi putovanja na relaciji Rijeka - Zagreb - Koprivnica - Rijeka. A, podsjećamo, suđenje nije profesija nego hobi. Damir Mišković glasno je zagovarao profesionalizaciju sudaca...

Za jednu utakmicu naše lige, dakle, troškovi sudaca su 10.100 kuna plus putni troškovi. A samo za VAR dvojac u 17 proljetnih kola ove sezone otići će više od četvrt milijuna kuna, odnosno 255.000 kn. Te troškove pokriva HNS.

 
index Instagram400x230 youtube