Apostolsko pismo pape Franje o božićnim jaslicama

 

Papa Franjo napisao je apostolsko pismo o značenju i važnosti božićnih jaslica koje je potpisao prilikom posjeta Franjevačkom svetištu u talijanskom gradu Grecciu na Prvu nedjelju došašća 1. prosinca, objavio je Vatican News.

Pod nazivom „Admirable signum“, odnosno „Čudesan znak“, papa Franjo je predao svoje pismo u Grecciu, mjestu gdje je sv. Franjo Asiški izradio prve jaslice 1223. Papa navodi da se naziv pisma odnosi na divan znak božićnih jaslica. „Prikaz Isusova rođenja je u sebi jednostavan i radostan navještaj otajstva utjelovljenja Božjega Sina“, piše Papa.

Usporedio je prikaz jaslica sa živim evanđeljem. Razmatranje povijesti Isusova Rođenja je poput čovjekova polaska na duhovno putovanje „privučen poniznošću Boga koji je postao čovjekom kako bi se susreo sa svakim muškarcem i ženom“.

Papa je naglasio kako se nada da će ovo pismo biti poticaj da se u obiteljima, ali i na radnim mjestima, školama, bolnicama, zatvorima i gradskim trgovima očuva tradicija postavljanja jaslica. Čak i ako se ta tradicija izgubila, „uvijek se može iznova otkriti i oživjeti“, istaknuo je.

U pismu se papa Franjo prisjeća i samog porijekla jaslica kako je preneseno u evanđeljima. Prikaz Isusova rođenja „poziv je na promišljanje o brojnim otajstvima o Isusovom životu i približava ih našim osobnim životima“, napisao je. Jaslice pripovijedaju o Božjoj ljubavi, ljubavi Boga koji je postao djetetom da nam poruči koliko je bliz svakom ljudskom biću, u kojem god da se stanju nalazilo, ističe Papa.

Također se vratio i na prikaz prvih jaslica, kada je sv. Franjo u Grecciu “oživio” prizore iz Betlehema. Naglasio je kako ta jednostavna evangelizacija sv. Franje i danas nudi „jednostavan, ali i autentičan način prikazivanja ljepote naše vjere“.

Jaslice su opipljivi način kako možemo doživjeti nježnu Božju ljubav – tada možemo i sami vidjeti u kakvom se siromaštvu rodio Sin Božji. Prisutnost siromašnih i poniznih podsjećaj je da je „Bog postao čovjekom radi onih koji najviše osjećaju potrebu Njegove ljubavi i koji Ga mole da im bude blizak“. Isus u jaslama na krotak, no istovremeno moćan način svjedoči o potrebi da se dijeljenjem sa siromasima preobrazi svijet u kojemu nitko nije isključen ni marginaliziran.

Papa Franjo u pismu razmatra o svakom elementu koji čini prikaz jaslica. Čak i oni koji naizgled nemaju veze s izvješćima iz evanđelja, poput pekara, glazbenika, žena koje nose vodu ili djece koja se igraju „progovaraju o svakodnevnoj svetosti, o radosti u izvršavanju običnih stvari na nevjerojatan način“, zaključio je.

Konačno, božićne su jaslice podsjetnik na „naše dužnosti da dijelimo ovo iskustvo s našom djecom i unucima“, naglasio je papa Franjo, podsjećajući da je bit jaslica ta da nam osobno progovaraju, a ne u tome kako su one posložene. „U svakoj fazi našega života one nas uče kako razmatrati o Isusu, kako iskusiti Božju ljubav za nas, kako osjećati i vjerovati da je Bog s nama i da smo mi s Njim“, zaključuje papa Franjo.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 03 Prosinac 2019 09:22
 
index Instagram400x230 youtube