U ovoj državi je dopušteno nekome razbiti prozor auta i spasiti životinju od vrućine

Jeste li znali da ako vidite kućnog ljubimca zaključanog u automobilu u američkoj državi Massachusetts zakonski smijete razbiti prozor kako biste mu pomogli?

Naime, guverner Massachusettsa Charlie Baker još je 2016. potpisao zakon o “Sprečavanju patnje i smrti životinja” kojim se građanima omogućuje razbijanje prozora ako vide kućnog ljubimca kako pati u pregrijanom automobilu. Međutim, postoje protokoli kojih se treba pridržavati, prenosi portal Masslive.

Za početak, osoba mora pokušati pronaći vlasnika prije nego što se uputi u pozive nadležnim tijelima i pričekati na mjestu događaja.

Ako je najvažnije vrijeme za spas kućnog ljubimca, bez zakonskih posljedica smije razbiti staklo i spasiti ljubimca.
Massachusetts se trenutno nalazi usred velikog vala vrućine s visokim temperaturama i visokom razinom vlažnosti, pa je stoga državna policija Massachusettsa podsjetila građane na zakon objavom na Facebooku.

Naime, izdali su upozorenje na koliko se stupnjeva po ovim ljetnim vrućinama kućni ljubimci mogu “pregrijati” ako ih vlasnici ostave u automobilu. Prema njihovoj tablici na 35 stupnjeva Celzijevih kabina automobila može se za samo 20 minuta zagrijati do 51 stupnja, piše Autoklub.

Iz udruge za etičko postupanje sa životinjama (PETA) kažu kako je prošle godine bilo najmanje 25 prijavljenih smrtnih slučajeva kućnih ljubimaca u vozilima s pregrijavanjem i deseci spasenja. Naravno, to su tek potvrđeni slučajevi i po svemu sudeći, bilo je mnogo više smrtnih slučajeva kućnih ljubimaca koje su prouzrokovali neodgovorni vlasnici.

 
index Instagram400x230 youtube