Gates o teorijama zavjere glede COVID-19

"Prva cjepiva neće biti idealna kada je u pitanju učinkovitost u borbi protiv bolesti i transmisije. Možda neće imati dugotrajni učinak i uglavnom će biti korištene u bogatim zemljama."

Osnivač Microsofta Bill Gates govorio je o cjepivima protiv koronavirusa, teorijama zavjere koje se tiču cijepljenja, a široko su rasprostranjene i teorije o tome koliko je opasan virus koji je izazvao pandemiju.

Gates je do sada u razvoj cjepiva protiv koronavirusa uložio 350 milijuna dolara, a u intervjuu za Bloomberg rekao je kako ne vjeruje da će pandemija biti završena do kraja 2021. godine. Dodao je i da ne vjeruje puno u cjepiva koja će se prva pojaviti.

"Prva cjepiva neće biti idealna kada je u pitanju učinkovitost u borbi protiv bolesti i transmisije. Možda neće imati dugotrajni učinak i uglavnom će biti korištene u bogatim zemljama. Bit ćemo sretni ako ih bude dovoljno do kraja ove godine", rekao je Gates, prenosi RT.

Kada su u pitanju brojne teorije zavjere koje ga dovode u vezu s pandemijom koronavirusa, kao i njegove motive za financiranjem razvoja cjepiva, Gates kaže da su one "izokrenule njegove stvarne motive", jer on "ulaže novac kako bi spašavao živote".

"To je čudno. Teoretičari zavjere uzmu činjenicu da sam uključen u razvoj cjepiva i izokrenu je. Tako da u njihovim teorijama, umjesto što dajem novac da spašavam živote, dajem ga da bih uzimao živote. Ako to bude utjecalo na ljude da ne žele primiti cjepivo ili nositi maske, to je onda veliki problem", rekao je Gates.

Dodaje da ne vjeruje kako cijepljenje treba biti obvezno, osim ako nisu u pitanju ljudi koji rade sa starijima.

 "Kada je nešto obvezno, često može imati suprotan učinak od očekivanog", kaže on.

Osnivač Microsofta rekao je da nije previše zabrinut zbog koronavirusa. Na pitanje "hoćemo li biti u redu", Gates je odgovorio:

"Naravno. Imamo sreće što korona nije smrtonosnija bolest", rekao je on.

Poslijednja izmjena danaPetak, 14 Kolovoz 2020 08:28
 
index Instagram400x230 youtube