Grabar-Kitarović u Povjerenstvu za izbor budućih domaćina OI

Bivša hrvatska predsjednica, a odnedavno članica Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Kolinda Grabar-Kitarović na prijedlog predsjednika MOO-a Thomasa Bacha imenovana je u Povjerenstvo za određivanje budućih domaćina olimpijskih igara.

Grabar-Kitarović je u povjerenstvu, formiranoj na prošlogodišnjem kongresu MOO-a u Lauseanni, zamijenila Filipinku Mikee Kojuangco-Jaworski.

U tom povjerenstvu su još predsjednica Norvežanka Kristin Kloster Aasen, Filomena Fortes sa Zelenortskih Otoka, Kineskinja Lingwei Li, Dominikanac Luis Meija Oviedo i Kanađanin Dick Pound kao članovi MOO-a te Brazilac Andrew Parsons kao predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora, Novozelanđanka Sarah Walker kao predstavnica sportaša, Kenijac Paul Tergat kao predstavnik Nacionalnih olimpijskih odbora i Talijan Francesco Ricci Bitti kao predsjednik Udruge međunarodnih saveza ljetnih olimpijskih sportova.

Povjerenstvo je ustanovljeno kako bi se uspostavio stalni dijalog s ciljem kreiranja interesa gradova/regija/zemalja i nacionalnih olimpijskih odbora za olimpijske igre, uspostavljanje dva buduća povjerenstva koje će birati domaćine ljetnih, odnosno zimskih OI, zadržavanje čarolije olimpijskih igara kao jedinstvenog iskustva za sve najbolje svjetske sportaše, kao i davanje većeg utjecanja skupštini MOO-a u izboru buućih domaćina Igara.

Kako su već poznati domaćini sljedećih triju ljetnih Igara (Tokio 2021, Pariz 2024, Los Angeles 2028) i dvaju zimskih Igara (Peking 2022, Milano i Cortina d’Ampezzo 2026), prve Igre na izbor kojega će utjecaj imati Povjerenstvo u kome je Grabar-Kitarović održat će se 2030. godine.

 
index Instagram400x230 youtube