Astrofizičar koji radi za Pentagon: Našli smo ostatke letjelica koje nisu sa Zemlje

Pentagon i dalje ima tajnu jedinicu za istraživanje neidentificiranih letećih objekata, a uskoro će morati i objaviti ono što su u svom istraživanju otkrili, izvještava New York Times u eksplozivnoj reportaži.

Iako je Pentagon tvrdio da je raspustio svoj tajni program identifikacije NLO-a još 2012., izgleda da je program samo premješten i preimenovan. Samo postojanje njegove preteče, zvane Napredni program identifikacije aerosvemirskih prijetnji, također je otkrio NY Times 2017., pet godina nakon što je navodno ukinut. Taj je program pak pokrenut 2007., a jedan od njegovih glavnih inicijatora bio je tadašnji predsjednik Senata Harry Reid.

Ali njegova zamjena, Radna skupina za neidentificirane zračne fenomene, pojavila se prošlog mjeseca u izvještaju Senatskog obavještajnog odbora. U izvještaju se navodi kako je zadaća ove radne skupine "standardizirati prikupljanje i izvještavanje o neidentificiranim zračnim fenomenima, bilo kakvim vezama sa suparničkim stranim vladama i prijetnji koju predstavljaju američkim vojnim instalacijama i resursima".

Pentagonov tajni program morat će uskoro objaviti svoja otkrića

Ono što je posebno zanimljivo je da će barem dio svojih otkrića morati objaviti unutar 180 dana od donošenja zakona o autorizaciji obavještajnih podataka.

I dok se neki uključeni u program nadaju da će on pronaći dokaze za vanzemaljske letjelice o kojima se spekulira već desetljećima, glavni fokus je ipak na pitanju radi li se tu o naprednoj tehnologiji suparničkih vojnih sila, piše NY Times.

Senator Marco Rubio, predsjednik senatskog obavještajnog odbora, komentirao je za CBS da ga posebno zabrinjavaju NLO-i koji su viđeni kako lete iznad američkih vojnih baza - posebno ako su Rusija ili Kina napravile "nekakav tehnološki skok" koji im "dopušta takvu vrstu aktivnosti".

"Možda postoji neko potpuno dosadno objašnjenje za to. Ali moramo to saznati", dodao je Rubio, inače poznat kao "jastreb" među američkim zastupnicima, odnosno zagovornik vojnih intervencija i održavanja američke vojne nadmoći.

Međutim, bivši direktor NLO programa i bivši vojno-obavještajni dužnosnik Luis Elizondo potvrdio je da on i još nekoliko bivših državnih dužnosnika i vladinih znanstvenika vjeruju kako su objekti neutvrđenog porijekla zaista pali na Zemlju, a da su njihovi ostaci odneseni na analizu.

Elizondo, koji je dao ostavku 2017. nakon 10 godina na čelu NLO programa, smatra da se taj program više "neće morati skrivati u sjenama" i da će "dobiti novu transparentnost".

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 29 Srpanj 2020 21:26
 
index Instagram400x230 youtube