Granica u Metkoviću NIJE zatvorena, ali vas na povratku iz BiH čeka rješenje o samoizolaciji

Premda su neki lokalni portali objavili vijest da je granica sa BiH zatvorena, to nije točno. Večeras na GP Metković-Doljani smo se uvjerili da je granica otvorena za promet.

Međutim, od 20:30 je stupila na snagu odredba da će svatko tko se iz BiH vraća u Hrvatsku na granici dobiti riješenje o 14-dnevnoj samoizolaciji.

Oni s prebivalištem u RH koji se trenutno nalaze u BiH moraju se vratiti do ponoći. Nakon toga će sanitarni inspektor izdavati rješenje o samoizolaciji, navodi likemetkovic.hr.

Doznajemo da će tranzitni promet kroz Neum ostati u postojećem režimu. Stoga, svatko tko ne mora neka ne ide preko granice u BiH.

Ove mjere se poduzimaju s ciljem sprječavanja širenja epidemije koronavirusa.

Ista situacija je i s osobama koje ulaze u BiH, a koje moraju provesti mjeru samoizolacije bez obzira na to odakle dolaze u BiH i bez obzira na to jesu li stranci ili državljani BiH.

– Institucije su reagirale pravovremeno i donijele su adekvatne mjere i epidemija se nalazi pod nadzorom. Najveći broj građana je slušao preporuke, ali određeni broj nije se pridržavao uputstava. Na prijedlog dva ministarstva zdravlja donesena je odluka da svi građani BiH koji dolaze iz inozemstva idu u izolaciju od 14 dana, odluka stupa na snagu od 16. ožujka u šest sati. BiH će reducirati broj graničnih prijelaza na kojima će se odvijati promet roba i građana, jednostavno da bismo pojačali nadzor i omogućili nazočnost sanitarnih inspektora na graničnim prijelazima 24 sata jer danas to nemamo – kazao je Zoran Tegeltija , predsjednik Vijeća ministara.

U BiH su do sada na snazi mjere koje su podrazumijevale potpunu zabranu ulaska državljanima Italije, Irana, Južne Koreje i dijelova Kine, te naredbu za samoizolaciju svima koji dolaze iz Španjolske, Njemačke i Francuske.
Poslijednja izmjena danaSubota, 14 Ožujak 2020 22:58
 
index Instagram400x230 youtube