Srbiji poslan zahtjev za saslušanjem majke Lane Bijedić

Tajanstvena smrt Lane Bijedić (19), nesuđene brucošice iz Mostara, više od dva i pol mjeseca nakon što je njeno tijelo pronađeno u rijeci Studenčici u Studencima kod Ljubuškog, i dalje je enigma za istražitelje.

Do sada je obavljeno na desetine informativnih razgovora, provjera i vještačanja.

Iako nikakav dokaz za sada nije nađen, istražitelji i dalje ovaj slučaj, kako je u ponedjeljak rečeno za Dnevni avaz, vode kao prioritetan i nadaju se da će naići na koristan trag uz pomoć kojeg će složiti kockice istražnog mozaika i rasvijetliti ovo ubojstvo.

Istražitelji su, podsjetimo, polagali veliku nadu u telefon, ali kako je kazao izvor blizak istrazi, utvrđeno je da se komunikacija nesretne Lane svodila na majku, baku i prijateljice.

U najkraćem, rečeno je, komunicirala je s izrazito uskim krugom ljudi.

Kad je riječ o fotografijama koje su pronađene, istražitelji su, kako je rečeno, stekli dojam da je pred njima telefon neke umjetnice. Uglavnom, riječ je o fotografijama pejzaža, prirode, a među njima dominiraju slike lišća, mostova, građevina i slično.

Uočeno je također, a što su potvrdile i njene prijateljice, da je prilično vremena posvećivala raznim kompjuterskim igricama, koje su, prema riječima našeg sugovornika, više svojstvene 15-godišnjacima.

Trenutno u MUP-u i u Tužiteljstvu ZHŽ-a čekaju suglasnost za saslušanje njene majke Nine Bijedić, inače dekanice Fakulteta informacijskih tehnologija (FIT) Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, koja je u Beogradu.

Zahtjev za saslušanje upućen je na temelju ugovora između BiH i Srbije o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

Lanina majka, podsjetimo, zbog izuzetno teškog stanja u kojem se nalazila zbog smrti svoje kćerke jedinice, nije saslušana u svojstvu svjedoka. Iako se iznosilo da se Nina Bijedić neće vraćati u Mostar iz Beograda, u kojem trenutno živi sa svojom majkom i u kojem je rođena i studirala, kako se saznalo iz krugova njenih prijatelja, posljednje informacije ipak govore da bi se ona uskoro mogla vratiti na svoje radno mjesto.

Laninu povezanost s izvjesnim sektama ili kultovima, o čemu se već neko vrijeme špekulira u medijima i iznosi po raznim forumima, u policiji, kako je rečeno, uopće ne istražuju.

Podvukli su kako prate, praktično, sve što se u vezi s ovim slučajem iznosi u komentarima na društvenim mrežama i forumima, ali takvo nešto, kazali su, nisu istraživali, jer o tome nemaju nikakvih tragova, a pogotovo dokaza.

 
index Instagram400x230 youtube