Veliko otkriće znanstvenika podrijetlom iz Ljubuškog

Znanstvenici Specijalne bolnice Sv. Katarina otkrili su način liječenja koji ima višegodišnji učinak kod pacijenata oboljelih od osteoartritisa.

Rad hrvatskih stručnjaka objavljen je u časopisu Genes (Basel) te po prvi put u medicinskoj literaturi prikazuje višegodišnji učinak mezenhimalnim matičnih i mezenhimalnih stromalnih stanica izdvojenih iz masnog tkiva.

U timu autora su i dvojica znanstvenika ljubuških korijena: voditelj projekta, prof.dr. Dragan Primorac, liječnik i genetičar te prof.dr. Gordan Lauc, molekularni biolog, koji vuku korijene iz Kašča, odnosno Studenaca, piše Šipovača Portal.

- Kako u slučaju osteoartritisa tako i u nizu drugih bolesti, nedvojbeno je će se budućnost zdravstva temeljiti na integraciji načela personalizirane i regenerativne medicine u kliničku praksu. Raduje me da još jednom hrvatski stručnjaci svjedoče globalnu izvrsnost, a posebno me raduje što rezultati naših istraživanja imaju golemi impakt u liječenju oboljelih s osteoartritisom - kazao je voditelj projekta prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Uz Primorca i Lauca, autori na radu su doc.dr. Igor Borić, doc.dr. Damir Hudetz, dr. Eduard Rod, doc.dr. Željko Jeleč, dr. Trpimir Vrdoljak, doc.dr. Andrea Skelin, prof.dr. Ozren Polašek, dr. Mihovil Plečko i dr.sc. Irena Trbojević-Akmačić.

Rezultati ove studije sugeriraju da mezenhimalne stromalne i mezenhimalne matične stanice (MSCs) izdvojene iz mikrofragmentiranog masnog tkiva dovode do porasta ključnih molekula hrskavice ili glikozaminoglikana (GAGs) čak dvije godine nakon intra-artikularne aplikacije. Iako su vrijednosti GAGs-a nakon 24 mjeseca od početka liječenja niže nego što je to bio slučaj nakon 12. mjesečnog mjerenja, čak u više od 50% ispitanika vrijednosti GAGs-a su više nego što su bile prije početka liječenja. Kao i u ranijim studijima mjerenje razine GAGs-a u hrskavici se radilo koristeći radiološku metodu oslikavanja primjenom naprednih tehnologija uključujući i kontrastnim sredstvom osnaženo MR oslikavanje – dGEMRIC).

U suradnji s dr.sc Lucijom Zenić i dr sc. Denisom Polančecom s Odjela za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak koristeći metode imunofenotipizacije i protočne citometrije istodobno su određene vrste i sastav mezenhimalnih stromalnih i mezenhimalnih matičnih stanica (MSCs) u mikrofragmentiranom masnom tkivu s terapeutskim učinkom za svakog pacijente koji su pristupili terapiji osteoartritisa u Specijanoj bolnici Sv. Katarina. U ovom istraživanju, između ostalog, pokazano je da postoje naznake da upravo interakcija između MSCs i EPC može biti ključna u diferencijaciji stanica sličnim pericitima, a koje imaju veliki regenerativni učinak, izvijestili su autori rada na održanoj konferenciji za medije, navodi Večernji list.

Analizirajući kliničke i funkcionalne učinke intra-artikularne injekcije autolognog mikrofragmentiranog masnog tkiva koje sadrži mezenhimalne stromalne i mezenhimalne matične stanice (MSCs), utvrđeno je da 85% liječenih pacijenata ima signifikantno kliničko poboljšanje što je utvrđeno standardnim ortopedskim testovima (Knee Injury and Osteoarthritis Score (KOOS) i Western Ontario and McMaster Uneversities Osteoarthritis Indeks (WOMAC) kao i mjerenjem intenzizeta boli (Vizuano-analogna ljestvica mjerenja boli -VAS skala).

Nove spoznaje moderne regenerativne medicine i snačine terapije koje se provode u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina daju nadu za nove i značajne iskorake liječenja ove bolesti, ali istodobno snažno pozicioniraju hrvatski zdravstveni sustav u svijetu.

Osteoartritis je jedan od najčešćih zdravstvenih problema u svijetu, a podaci vodeće američke ortopedske institucije u SAD-u, Hospital for Special Surgery, ističu da trenutno u svijetu od osteoartritisa boluje oko 630 milijuna, što ovu bolest pozicionira među najučestalije bolesti modernog čovjeka. Značajno je da učestalost pojavljivanja osteoartritisa raste s povećanjem životne dobi, a neke studije ističu da u populaciji starijoj od 65 godina od osteoartritisa boluje 30-50% osoba. Liječenje osteoartritisa se dugi niz godina temeljilo na ublažavanju simptoma u smislu modulacije boli i poboljšanja funkcije zgloba, te ugradnja totalne endoproteze u slučaju kad je hrskavica ireparabilna.

 

Poslijednja izmjena danaSubota, 21 Prosinac 2019 21:58
 
index Instagram400x230 youtube