Dr. Landeka: Situacija u Ljubuškom se u proteklih nekoliko dana smirila

Situacija u Ljubuškom vezano za epidemiju koronavirusa se u proteklih nekoliko dana smirila, izjavio je danas za Radio Ljubuški dr. Ivan Landeka, ravnatelj Doma zdravlja i član županijskog Stožera Civilne zaštite.

On dodaje kako nema većih poteškoća u radu Doma zdravlja, a svakodnevno se obavlja veći broj testiranja.

Testiraju se osobe koje su prošle samoizolaciju, osobe koje su u samoizolaciji a imaju blagu temperaturu, zdravstveni djelatnici itd.

„Rade se i prva „re-testiranja“ naših osiguranika koji su na području drugih žuupanija, a koji su COVID19 pozitivni. Vrijeme „re-testiranja“ smo dogovorili na županijskoj razini sukladno preporukama epidemiološke struke. Ponoviti ću da su za potvrdu da je osoba preboljela koronarnu infekciju potrebna dva negativna nalaza u razmaku od 48 sati“, ističe dr. Landeka.

On dodaje kako se u posljednje vrijeme sve više razgovara i o ekonomskim i gospodarskim utjecajima pandemije.

„Na sjednici Stožera prije dva dana smo otvarali dosta tema. Naravno, osim zdravstvenih, već se na zadnjih nekoliko sjednica raspravlja o ekonomskim i gospodarskim temama. Pratili ste jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća Ljubuški pa ste vidjeli da je naša lokalna vlast izašla s paketom mjera pomoći gospodarstvu koje su usvojene jednoglasno. Jučer smo vidjeli da je naša županijska vlada uvela zakon kojim se ublažavaju ekonomske posljedice pandemije koronavirusom i uputila ga u skupštinsku proceduru. Ja bih se ipak zadržao na temama koje su bliže zdravstvu. Na sjednici smo raspravljali i o tome da smo uvidjeli da veći broj naših sugrađana posjećuje javna mjesta, posebno uz rijeke, da se na tim prostorima zadržava dosta velik broj ljudi. Htjeli mi to ili ne, održavaju se brojni kontakti, ne nosi se zaštitna oprema itd. Samo nemojmo kasnije govoriti da nam je netko drugi kriv za potencijalne probleme“, objašnjava Landeka i dodaje kako još nije došlo vrijeme za takvo opuštanje.

„Znamo da je teško biti zatvoren u kući. Našim sugrađanima preporučamo da se zadržavaju u svojim dvorištima oko svojih kuća. Oni koji žive u gradu neka koriste svoje rodne kuće koje su većinom na selu, kuće i okućnice svojih članova obitelji s kojima su u kontaktu. Ako se žele prošetati, postoje prostori gdje nema nikoga. Naša brda i polja su prepuna lijepih mjesta na kojima se možete družiti u prirodi i puteva na kojima možete obaviti cjelodnevnu rekreaciju, a kamoli prošetati „satak vremena“. Samo bi valjalo izbjegavati javna mjesta i velika okupljanja jer je prerano za to, a posebno iz razloga što su takva okupljanja još uvijek kažnjiva“, napominje Landeka, koji je zamolio građane da se drže važećih preporuka i prilikom odlaska na vjerska okupljanja.

„Ako su došli na svetu misu, neka koriste vanjske prostore izvan crkava. Neka se održava socijalni razmak i nose zaštitne maske. Ako smo dosad ostali pošteđeni velikih problema i gorih scenarija koje smo viđali u našem okruzenju pa moramo uložiti još tjedan ili dva svoje komocije radi našeg zdravlja, valjda toliko možemo učiniti za nešto što bi u našim životima trebao biti jedan od glavnih prioriteta“, zaključio je Landeka.

 
index Instagram400x230 youtube