U doba panike cijelu naciju umiruje doktorica porijeklom iz Ljubuškog

Istaknuto U doba panike cijelu naciju umiruje doktorica porijeklom iz Ljubuškog

Otkako je krenula priča s koronavirusom, u domove hrvatskih građana preko malih ekrana, novina i portala uselilo se lice prof.dr.sc. Alemke Markotić, ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Njezin životni put i karijera su dobro poznati javnosti - od Zavidovića i Sarajeva do Zagreba.

Međutim, javnosti je malo poznato da je ona jednim dijelom i Hercegovka ljubuškh korijena, piše IKS Portal.

Naime, Alemkim pokojni otac zvao se Vlatko, koji je rođen u Grabovniku kod Ljubuškog.

Gimnaziju je završio u Imotskom, a Pravni fakultet u Zagrebu. Rodbina s kojom smo razgovarali kaže kako je Alemka s roditeljima često dolazila u Vitinu gdje joj i danas živi očeva sestra. Majka joj je Gornjogradsku gimnaziju završila u Zagrebu, gdje nastavila školovanje na Pravnom fakultetu. Po završetku školovanja vratili su se u Bosnu i Hercegovinu, odnosno Zavidoviće, gdje je Alemkina majka imala kuću.

Na ovaj potez odlučili su se jer su u Hrvatskoj bili persone non grata. Vlatkov brat, Alemkin stric, Ante fra Svetislav Markotić (Grabovnik, 1921.), ubijen je u Mariboru na Križnom putu 1945. a Vlatko je pred kraj studija bio zatvoren kao politički zatvorenik na Svetom Grguru, gdje je proveo pune dvije godine jer su ga optužili da je bio na studentskim prosvjedima.

Živio je u Zagrebu, a spletom životnih okolnosti preselio u Zavidoviće u Bosnu, gdje je Alemka i provela veći dio djetinjstva i mladosti.

U biografiji joj stoji da je ondje stekla i prvo radno iskustvo u tamošnjem Domu zdravlja (1989.-1990.). U razdoblju 1990.-1993. radi kao stručni suradnik na Katedri za mikrobiologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a istodobno od 1992. do 1994. zaposlenica je i Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije.

Potom se seli u Zagreb gdje nastavlja svoju poslovnu aktivnost u područjima medicine.

Sada, u vrijeme koronavirusa svojim smirujućim istupima umiruje hrvatsku javnost, a tako je bilo i poslije snažnog nedjeljnog potresa u Zagreba 

“U situacijama kao što je ova svi bismo trebali razmisliti o prioritetima u životu. O tome da budemo bolji jedni prema drugima i da nam neke materijalne stvari ne budu najveći prioritet na svijetu. Ova situacija će raščistiti puno toga”, poručila je prof.dr.sc. Alemka Markotić.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 23 Ožujak 2020 16:55
 
index Instagram400x230 youtube