Đapo: U Ljubuškom ne možete pronaći opušak na ulici

Ministrica Federalnog ministarstva za okoliš i turizam Edita Đapo u intervjuu za Slobodnu Europu govorila je o aktualnoj problematici (ne)odlaganja otpada na mostarskoj deponiji Uborak te o ukupnoj situaciji s odvozom otpada na području Federacije BiH dotaknuvši se i Ljubuškog za kojeg je kazala da treba poslužiti kao primjer.

- Menadžment deponije u Mostaru odgovoran je što ona nema okolišnu dozvolu, a Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) donijela je odluku da deponija može nastaviti sa radom jer je njezin rad od javnog interesa - kazala je Đapo pojasnivši kako na deponiji Uborak nisu zadovoljene zakonom propisane norme, prenosi IKS Portal.

Ona smatra kako je novac jedan od razloga trenutačne situacije Uborka, odnosno da građani plaćaju jeftino odvoz otpada.

- Nažalost u Mostaru smo imali situaciju, da prvo građani plaćaju vrlo jeftino odvoz otpada, drugo obzirom da je to gradska kompanija Grad Mostar ništa nije plaćao toj kompaniji. Jedini novac koji su dobijali je iz okolnih gradova, poput Širokog Brijega ili Ljubuškog, ali evo sada više ne odvoze tamo. Tako da je menadžment određene kompanije zadužen za poslovanje i naravno osiguravanja svih dozvola koje su potrebne za rad.

Govoreći o financijskim ulaganjima u regionalne deponije, kazala je kako bi se regionalni centri za otpad trebali unaprjeđivati i to na način da se povećaju cijene usluga koje plaćaju građani ističući kako o tome nitko neće, pogotovo u izbornoj godini, da govori.

Stav o tome prisnažila je uspoređujući cijene odvoza otpada u Sarajevu, Mostaru i Ljubuškom, ističući Ljubuški kao primjer čistoće zbog više cijene odvoza otpada.

Stanovnici Sarajeva otprilike po stanu plaćaju prosječno 7 maraka (3,5 eura). Dakle, obitelj sa četiri osobe plaća otprilike tu cijenu za jedan mjesec, u Mostaru 2 marke (euro) po mjesecu, a recimo u Ljubuškom je ta cijena 17 maraka (8,5 eura) po osobi, ali u tom gradu ne možete naći opušak na ulici. Dakle, kada građani shvate i kada budu plaćali za odvoz i za odlaganje otpada malo veću cijenu onda će se razviti i svijest o tome da razdvajaju otpad - izjavila je za Slobodnu Europu ministrica Federalnog ministarstva za okoliš i turizam Edita Đapo.

 
index Instagram400x230 youtube