Ravnatelj DZ Ljubuški apelirao da se preporuke i upozorenja o koronavirusu shvate ozbiljno [audio]

Istaknuto Ravnatelj DZ Ljubuški apelirao da se preporuke i upozorenja o koronavirusu shvate ozbiljno [audio]

Krizni stožer Ministarstva rada, zdravstva i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke je u priopćenju za javnost donio preporuke za ponašanje stanovništva s ciljem prevencije infekcije koronavirusom.

Tim povodom danas smo u našem programu ugostili člana Kriznog stožera Ministarstva rada, zdravstva i socijalne skrbi ŽZH i ravnatelja Doma zdravlja Ljubuški, dr. Ivana Landeku.

Tijekom razgovora dr. Landeka je istaknuo da na području Županije Zapadnohercegovačke do sada nema evidentiranih slučajeva oboljelih od koronavirusa COVID-2019, te je prenio preporuke Kriznog stožera.

Poseban naglasak dr. Landeka je stavio na telefonsko javljanje pripadajućim zdravstvenim ustanovama na svom području radi eventualnog poduzimanja daljnjih zdravstvenih mjera.

Posebno je apelirao na one osobe koje su posljednjih dana boravile u područjima gdje je zabilježena zaraza koronavirusom, da ako imaju simptome, povišenu temperaturu, kašlju, ili otežano dišu, da ne dolaze u čekaonice zdravstvenih ustanova, gdje mogu zaraziti i druge, već da se telefonom jave i opišu liječnicima sve simptome kako bi se mogle poduzeti zdravstvene mjere.

Dao je preporuke za starije osobe i kronične bolesnike da dogovore termine kod obiteljskih liječnika kako bi što manje vremena provodili u čekaonicama.

Istaknuo je važnost čestog i temeljitog pranja ruku sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola, te održavanja razmaka od najmanje jedan metar između osoba, posebno onih koji kašlju i kišu jer se na taj način izbacuju male kapljice koje mogu sadržavati navedeni virus.

Upozorio je kako je prilikom kašljanja ili kihanja potrebno prekrivanje usta i nosa unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom, koju je nakon uporabe potrebno odmah baciti u kantu za otpatke i oprati ruke.

Apelirao je na društveno odgovorno ponašanje, te da se preporuke i upozorenja odgovarajućih institucija shvate ozbiljno.

Ponovio je da u Zapadnohercegovačkoj županiji još uvijek nema slučajeva zaraze, ali da je upravo sada pravo vrijeme da se djeluje preventivno.

Poslušajte razgovor:

 
index Instagram400x230 youtube