Učenici OŠ Marka Marulića sudjelovali u akciji čišćenja smeća

Učenici Osnovne škole Marka Marulića Ljubuški danas su čistili smeće oko svoje škole. Riječ je o nastavku akcije "OktoberMest", koju organizira Udruga mladih Agape.

Cilj akcije je podići svijest među djecom o potrebi zaštite okoliša, pa su tako i ovaj put zajedno s osnovnoškolcima smeće oko škole kupili i članovi Udruge Agape koji su tijekom akcije sa školarcima razgovarali o zaštiti prirode.

"Naš cilj je tijekom akcija čićenja okoliša s djecom razgovarati o ekologiji. Razgovaramo o zaštiti okoliša, zašto je bitno reciklirati, koliko je potrebno određenoj materiji da se razgradi", istaknula je Nives Batista, članica udruge Agape, koja je podsjetila na zabrinjavajući podatak kako se plastika koju bacimo u prirodu rastvara u mikročestice koje potom ulaze u naš hranidbeni lanac i koje redovno konzumiramo...

Batista dodaje kako nakon svake akcije čišćenja s djecom imaju i eko-kviz i radionice.

Eko-kviz je prilika da se vidi koliko ljubuška djeca znaju o zaštiti okoliša.

"Pogledala sam odgovore s kviza od učenika iz prošle dvije škole. Mislim da djeca jako puno znaju o ekologiji i zaštiti okoliša, ali je naš problem ta praksa i primjena, jako se malo to teorijsko znanje o zaštiti okoliša primjenjuje u praksi", objašnjava Batista, koja se nada kako će upravo ovakve akcije pomoći u tome da se više krene ekološki živjeti i više čuvati prirodu.

Podsjetimo, ovo je treća akcija čišćenja u sklopu OktoberMesta. Prošlog tjedna su učenici OŠ Ivane Brlić-Mažuranić na Gračinama čistili put od svoje škole do kupališta Baščine, a smeće oko svoje škole su počistili i učenici OŠ Tina Ujevića u Vitini, te je danas došao red i na učenike iz OŠ Marka Marulića.

S današnjom akcijom završen je dio OktoberMesta koji se odnosio na suradnju s učenicima osnovnih škola iz Ljubuškog, a uskoro bi akciju čišćenja smeća trebali "odraditi" i ljubuški gimnazijalci.

"Danas smo imali poziv iz Gimnazije Ljubuški. Njima se ova akcija jako svidjela. Nekoliko njihovih učenika provodi ovaj projekt zajedno s nama, tako da su nas zamolili da proširimo ovaj projekt", najavila je Batista.

Više na linku RADIO Ljubuški, 99,4 MHz

 
index Instagram400x230 youtube