Edukacijsko-rehabilitacijski centar za djecu i odrasle u Ljubuškom dobio novu opremu

Jasmin Bešić, direktor USAID-ovog Programa potpore marginaliziranim grupama danas je posjetio ljubuški Edukacijsko-rehabilitacijski centar te je uručio vrijednu opremu koja će pomoći u boljoj rehabilitaciji djece, mladih i odraslih osoba s teškoćama u razvoju.

Donirana oprema je vrijedna 16.000 maraka, a riječ je o sustavima koji kroz igru omogućuju poboljšanje kontrole pažnje i ponašanja kod osobama s poteškoćama, opremi za muzikoterapiju za poticanje i razvoj motoričkih, emocionalnih, intelektualnih i socijalnih potreba, kao i logopedskim sondama koje se koriste za korekciju izgovora glasova.

Pored opreme koja će se koristiti za rehabilitaciju, donirana je i tehnička oprema za redovan rad Centra i stručnjaka angažiranih u Centru (laptop, tablet, printer, fotoaparat, eksterni hard disk).

"Vrlo je značajno da i osobe sa invaliditetom budu važan dio naše društvene zajednice. To su osobe koje ne smiju ostati po strani, ne smiju biti zanemarene, nego ih trebamo koliko je moguće više uključiti u društvo i pružiti im onu podršku koja tipičnoj djeci i odraslima nije potrebna", naglasio je Bešić, koji je dodao kako im je drago što na ovaj način mogu pomoći osobama s poteškoćama.

"USAID u okviru svoje pomoći Bosni i Hercegovini radi mnogo na podršci organizacijama i institucijama koje rade s osobama s invaliditetom na području čitave BiH. Tu su mnogi dnevni i servisni centri koje podržavamo. Centar u kojem smo danas je zatražio pomoć USAID-a, USAID je obišao centar i odlučio se podržati rad ovog centra u vidu opreme koju smo danas donirali. Oprema je u okviru rehabilitacijsko-logopedskog programa koja će pomoći korisnicima da imaju kvalitetnije usluge u ovom centru. Osim toga, tu je i oprema računalnog tipa koja će pomoći da i u administrativnom smislu ojačamo taj segment", rekao je Bešić.

Ravnateljica Centra Marija Kikaš se zahvalila USAD-u na doniranoj opremi, te je najavila kako će zahvaljujući ovoj pomoći uskoro pokrenuti dva nova terapijska programa.

"Riječ je o muzikoterapiji i educo feedbacku, to su izuzetno važne terapije koje će unaprijediti naše rehabilitacijske procese i koristim priliku da se od srca zahvalim USAID-u, jer mi takve terapiije ne bismo uspjeli organizirati samostalno", rekla je Kikaš.

DONACIJA

Donirana oprema obuhvaća: Play Attention set - sistem za poboljšanje kontrole pažnje i ponašanja osoba u rehabilitaciji; SIT - slušni integracijski trening - koji se odnosi na rehabilitacijski pristup muzikoterapijom za djecu s ciljem poticanja i razvoja motoričkih, emocionalnih, intelektualnih i socijalnih potreba; Logopedske sonde koje se koriste za korekciju izgovora glasova - rehabilitaciju osoba s teškoćama govora, te tehničku opremu koja je potrebna za redovan rad Centra i stručnjaka angažiranih u Centru (laptop, tablet, printer, fotoaparat, eksterni hard disk).

Više na linku OVDJE.

 
index Instagram400x230 youtube