Ljubušaci na najvišem planinskom vrhu Crne Gore [foto&video]

Nakon nedavnog uspona na vrh Lupoglav, na planini Prenj, četvorica Ljubušaka, neki od njih članovi Hrvatskog planinarskog društva Ljubuški, sebi su postavili novi cilj - popeti se na vrh Zla Kolata 2534 m/nm u Crnoj Gori. Taj cilj su uspješno ostvarili, a u nastavku pročitajte što su o svom pohodu kazali za našeg medijskog partnera - portal Bolji Ljubuški. 

"Nakon što smo skoro četiri vikenda pratili prognozu za Triglav, koja nikako nije obećavala lijepo vrijeme, na kraju smo odlučili ići na granicu Crne Gore i Albanije da ispenjemo vrh Zla Kolata 2534 m/nm. Taj vrh je postao službeno najveći prije nekoliko godina, nakon što su rađena nova laserska mjerenja, a prije toga je bio Bobotov Kuk s 2523 m/nm, vrh na koji smo se popeli ovog ljeta. Treći put smo u ovoj sezoni posjetili Crnu Goru, prekrasnu državu za ljubitelje planina", kazali su za Bolji Ljubuški iz HPD Ljubuški.

Ekipa iz Ljubuškog, koju su činili Perica Biško, Franjo Kovač, Domagoj Matijašević i Luka Gadže, u subotu je krenula iz Ljubuškog za Vusanje, malo albansko selo, koje se nalazi na crnogorskoj strani u Nacionalnom parku Prokletije. Put je bio dug, jer je trebalo proći cijelu Crnu Goru. Nakon dolaska i kratkog odmora, Ljubušaci su u pet sati ujutro krenuli do cilja. Prvih sat vremena peli su se s čeonim lampama, stazom koja je bila dosta prohodna. 

"Susreli smo konje, krave i ovce po pašnjacima. Bila je to prava planinska idila i ono što planinarenje čini tako lijepim. Poslije nekih tri sata hoda, nakon šuma i pašnjaka, dolazimo do kamenog dijela, koji u početku nije toliko zahtjevan. Nakon pet sati hoda došli smo do Ledene pećine pod vrhom planine. Nešto više od sedam sati nam je trebalo kako bi došli do vrha, a malim dijelom smo morali prijeći i na albansku stranu. Zadnji dio je tražio nešto više opreza, budući da smo se penjali po dosta strmim padinama koje nisu osigurane. Unatoč umoru, isplatilo se doći do vrha i uživati u pogledu, naročito prema albanskoj strani i ostalim vrhovima Prokletija", istaknuli su iz HPD Ljubuški. 

uspon1

uspon2

uspon3

uspon5

uspon6

 
index Instagram400x230 youtube