FOTO: Na Bijači blagoslovljen spomenik hrvatskom branitelju Gojku Galiću

Trideseta obljetnica pogibije hrvatskog branitelja Gojka Galića obilježena je na iznimno dostojanstven način. Bliža obitelj, suborci i prijatelji pokojnog Gojka, 13. srpnja okupili su se kod rodne kuće na Bijači, kako bi blagoslovom spomenika njemu u čast, još jednom zahvalili branitelju koji je za svoj narod dao najvrjednije što je imao, a to je svoj život.

Gojko Galić je od prvoga dana ratnih strahota hrabro obukao uniformu, bio je zapovjednik protuoklopnog voda, ali prije svega podrška i veliki prijatelj svojih suboraca. Poginuo je na Pijescima, na najkrvaviji dan Domovinskog rata na ovom području, kada su poginula ukupno dvadeset i četiri hrvatska branitelja.

Trideset godina je tinjala želja za postavljanjem spomenika kod brata Ivana-Ive, umirovljenog časnika HVO-a, ratnog zapovjednika mješovitog topničko-raketno-minobacačkog diviziona 50. domobranske pukovnije kneza Domagoja i sada je njegov san i ostvaren. U svom govoru je posebno zahvalio Bogu, svojoj obitelji te rođaku Bori Rupčiću koji je prepoznao žrtvu i bio od najveće pomoći pri realizaciji ovoga projekta.  

Spomenik je otkrio Gojkov nećak Jurica Galić, a blagoslovio ga je drugi nećak, mladomisnik Jure Paponja, koji se nazočnima obratio s par prigodnih riječi.

U skladu s uklesanim natpisom „Navik on živi ki zgine pošteno“, pokojni Gojko Galić je osim u našim srcima, dobio i trajno spomen obilježje svoga junaštva.

Neka im je vječna slava i hvala.

 
Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 17 Srpanj 2023 11:45
 
index Instagram400x230 youtube