Rodiljama novčane naknade, mladima pomoć za kupnju prve nekretnine...

Brojnim demografskim mjerama vlasti u BiH pokušavaju zaustaviti iseljavanje stanovništva i potaknuti bračne parove na proširenje svoje obitelji

Vlasti u BiH posljednjih godina aktivno rade na poticanju porasta broja djece u obiteljima i njihovoj zaštiti. Brojnim demografskim mjerama, poput dječjeg doplatka, olakšica pri kupnji prvih nekretnina, besplatnih udžbenika i prijevoza učenicima, stipendija srednjoškolcima…, žele zaustaviti iseljavanje stanovništva i potaknuti bračne parove na proširenje svoje obitelji.

Tako je za podršku nezaposlenim roditeljima četvero i više djece u RS-u u 2024. planiran iznos od 59,95 milijuna KM, koliko je izdvojeno i lani, rečeno je za Srnu iz Vlade RS-a.

Od 1. siječnja prošle godine na snagu je stupio Zakon o podršci nezaposlenom roditelju četvero i više djece u RS-u kojim se uređuje poseban način podrške nezaposlenom roditelju četvero i više djece u RS-u, koja se ostvaruje priznavanjem prava na novčano primanje i pripadajuće doprinose. Novčano primanje isplaćuje se u mjesečnom iznosu koji Vlada utvrđuje odlukom, a koji ne može biti niži od 750 KM i na primanje se plaćaju porez te pripadajući doprinosi.

Realizacija ove mjere počela je u rujnu 2022. godine.

U Federaciji BiH od ove godine za svu djecu koja ispunjavaju uvjete dječji dodatak je povećanjem minimalne plaće porastao sa 113,24 KM na 117,61 KM, a shodno zakonskoj odredbi, prema kojoj visina dječjeg dodatka iznosi 19 posto najniže plaće u Federaciji utvrđene u skladu s odredbama Zakona o radu. U demografskom oporavku sve više sudjeluju i županije.

Jedna od županija koja je svojim pronatalitetnim i demografskim mjerama dala značajan doprinos demografskom oporavku je Zapadnohercegovačka.

Jedna od mjera koje su itekako bitne obiteljima u ovoj županiji definirana je Zakonom o zaštiti obitelji s djecom, kojim je uvedeno pravo na dodatak za treće i svako sljedeće dijete. To pravo ostvaruju obitelji koje imaju prebivalište u toj županiji, a naknada pripada djetetu do navršene sedme godine života i iznosi 500 KM mjesečno. 

Uz navedene mjere, tu su i besplatni udžbenici za sve osnovnoškolce, besplatan prijevoz za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i osiguranje asistenata za djecu s poteškoćama u razvoju u nastavi. U proračunu USŽ-a za 2024. povećana su izdvajanja za rodilje, razvoj, obrazovanje, zdravstvo, gospodarstvo, poljoprivredu, potpore za mlade, braniteljsku populaciju, socijalno ugrožene, mlade parove i umirovljenike.
 
Ovim proračunom planirana su novčana izdvajanja od po 500 KM mjesečno za svaku nezaposlenu rodilju. Tuzlanska županija, uz ostalo, stipendira učenike koji upišu deficitarna zanimanja. I lokalne zajednice značajno pomažu mladima. Općina Neum donijela je dvije nove odluke o novčanim potporama rodiljama. Za svako novorođeno dijete u 2024. godini novčana naknada isplaćivat će se tako da će do dvoje djece u obitelji iznositi 1000 KM, a za treće, četvrto i više djece 1500 KM.

Grad Čapljina također sufinancira boravak djece u dječjim vrtićima, podmirujući razliku cijene koju plaćaju roditelji i realne ekonomske cijene. Tu su i novčane potpore obiteljima s četvero i više djece. Svakako je neizostavna za spomenuti demografska mjera sufinanciranja prve stambene nekretnine za mlade obitelji i pojedince. I Mostar je pokrenuo veliki set demografskih mjera. Naime, Mostar će subvencionirati rješavanje prve stambene nekretnine u iznosu od 100 KM po četvornom metru stambene površine, s tim da će se subvencionirati najviše do 75 kvadrata. Sličnu mjeru provodi i Hercegovačko-neretvanska županija s dodatnih 7500 maraka za subvencioniranje poreza na kupnju prve nekretnine.

 
index Instagram400x230 youtube