FOTO: Misa na ostacima ranokršćanske bazilike u Docima pokraj Vitine

Na arheološkoj znamenitosti ranokršćanske bazilike u zaseoku Doci u gornjoj Vitini postala je tradicija služenje svete mise drugu nedjelju u srpnju. Tako je bilo i u ovu nedjelju. Svetu misu predvodio je župnik fra Stanko Mabić.

Naime, ostaci s bazilikom u Docima nedaleko od Vitine predstavljaju značajan arheološki lokalitet iz ranokršćanskog perioda.

Ranokršćanska bazilika Doci

Na nalazištu Doci u Gornjoj Vitini 1956. g. D. Sergejevski istražio je ostatke ranokršćanske crkve dimenzija 13,10 x 11,37 m, orijentirane istok – zapad. Crkva se sastojala od naosa s apsidom i bočnih prostorija s južne i sjeverne strane. U južnome dijelu otkrivena je dvostruka nadsvođena grobnica, a u središnjemu ostaci baze oltara. Zidovi su sačuvani prosječne visine do pola metra. Građeni su od lokalnoga vapnenca, s malterom, ali bez obrade kamena. Pri istraživanjima 2015. g. u sjevernoj prostoriji pronađen je krsni zdenac, grob u središnjoj prostoriji i dvije kasnoantičke grobnice na južnoj strani. Središnja grobnica ima ulaznu arhitekturu u tehnici opus mixtum, s naizmjeničnom uporabom opeke i kamenih blokova, koja se počela koristiti krajem carskoga razdoblja. Pronađen je i jedan impostni kapitel s motivom križa i pauna, koji se po svojim obilježjima može svrstati u proizvod naronitanskih radionica 5.-6. st.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 10 Srpanj 2023 12:40
 
index Instagram400x230 youtube