Ljubušanka Ljilja Vokić: Nastava na daljinu je mučenje učenika i profesora, treba otkazati državnu maturu

Hrvatski učenici ove su se školske godine našli u velikom zaostatku s gradivom.

Prvo zbog štrajka prosvjetara krajem 2019. godine, a zatim i prelaskom na učenje na daljinu zbog epidemije korona virusa.

Mnogi su nastavnici izrazili zabrinutost zbog ugrožavanja prava učenika i učenica, te se postavlja pitanje treba li ove godine ukinuti državnu maturu.

Vlastiti sud o novonastaloj situaciji za portal Direktno dala je bivša ministrica prosvjete i športa te dugogodišnja ravnateljica zagrebačke VII. gimnazije Ljilja Vokić, piše direktno.hr.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je da se državna matura ne može ukinuti jer bi to značilo da gimnazijalci nisu završili svoje srednjoškolsko obrazovanje. Vokić tvrdi kako bi se u ovom slučaju trebali ugledati na Francusku, gdje će učenici završne godine srednje škole moći steći diplomu na temelju ocjena prije, a možda i nakon razdoblja zatvaranja škola.

"Djeca su ove godine stvarno svašta pretrpjela. Sve u jednoj godini, štrajk, potresi i korona. Ne znam kako bi oni uopće mogli polagati maturu. Mislim da bi se ovdje trebali ugledati na Francusku.", rekla je Vokić.

Komentirala je i razvoj nastave na daljinu.

"To je jedna vrsta zavaravanja, ali s druge strane, dobro je da su djeca koliko-toliko angažirana. Mislim da je nastava na televiziji u redu, ali sve ovo ostalo je mučenje učenika i profesora, barem po onome što sam čula. S druge strane, učenici moraju na neki način odslušati to gradivo, iako ne mislim da će steći neko osobito znanje."

Navodi kako otkazivanje cijele školske godine nije opcija i postoje načini kako da se nadoknadi izgubljeno gradivo.

"Ovdje učenici nisu ništa krivi. Ne treba ih kažnjavati, postoje i druge opcije. Recimo iduću školsku godinu započeti malo ranije, te intenzivirati gradivo", navodi Vokić.

Kako navodi, ne slaže se s postupcima ministrice Divjak i Vlade. Tvrdi da je u ovakvoj situaciji nepošteno očekivati velike rezultate od učenika i profesora.

"Bila sam uvjerena da će ministrica sama donijeti tu odluku. Ako je jedna Francuska po prvi puta nakon Napoleona tako odlučila, onda ne vidim razloga zašto ne bismo i mi. Dovoljno je pročitati svjedočenja prosvjetitelja o njihovim iskustvima. Možda ministrica samo drži djecu u napetosti kako bi učili", rekla je Vokić.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 07 Travanj 2020 10:33