Jedno pišu, drugo rade: Gruđanka tvrdi da su pritisnuli zvati za kredite k’o nikad

Sve ovo što pišu za odgode rata privatnim i pravnim licima u praksi ne postoji. Ima 15 dana pritišću i zovu više nego ikad, sa stotine različitih brojeva iz Sarajeva.

Kao da mi u Grudama nismo u BiH, kao da se na nas ništa ne odnosi, kaže nam u telefonskom razgovoru uznemirena Gruđanka.

Ističe da ona osobno ima kredit kao privatna osoba, i pri kraju je s otplatom, dok joj obitelj ima veći kredit na tvrtku, koji je također pri kraju otplate, a da su pozivi za plaćanje rata svakodnevni.

Dodaje da je ona u izolaciji i strahu, kao i svi ostali, tvrtka ne radi kao ni ostale, da nikada nije izbjegavala plaćanje rata, no ako se trenutačno ne može par rata odvrtjeti, zašto se javnost obmanjuje da će banke sačekati s otplatom.

U Udruženju banaka na telefone se nitko ne javlja da ih priupitamo zašto banke pritišću, a pišu drugo. Zadnje su javnost izvijestili da će komercijalne banke u Bosni i Hercegovini donijeti inicijalne mjere podrške u otplati kredita za građane i kompanije pogođene koronavirusom, koje će trajati minimalno tijekom stanja nesreće, a dalje se mogu produžavati, ukoliko se vanredno stanje nastavi.

Najavili su i posebne mjere za pravne osobe. Za njih će biti različite mjere određene u skladu sa individualnim potrebama klijenata, priopćeno je iz Udruženja banaka BiH.

“Sve tvrtke koje su direktno pogođene krizom, kao i one gdje je utjecaj krize manji ili će naknadno nastati, imati će mogućnost podnošenja zahtjeva za neku od mjera olakšica. Realizaciju mjera banke će obavljati direktnom komunikacijom nadležnih bankarskih službenika, zaduženih za vođenje poslovnog odnosa sa klijentom – pravnom osobom”, navodi se u priopćenju.

Kada su u pitanju fizičke osobe, banke će osigurati privremeni moratorij ili drugu posebnu mjeru na kreditne plasmane svim pojedincima koji su pogođeni nastalom situacijom – klijenti kojima su smanjenja primanja, ugrožena stabilnost primanja, te samim tim i kapacitet otplate kreditnog zaduženja.

Navode i da će konkretne upute biti dostupne na web-stranicama banaka od 3. travnja, uključujući sve kanale komunikacije koji će se koristiti, telefon, mail, SMS, viber i slično, kako bi se povećao kapacitet i brzina obrade, što bi značilo da će tek od sutra biti moguće tražiti odgode.

U međuvremenu, telefoni dužnika, kako nam je potvrdila i sugovornica, zvone li zvone, sve ne bi li se nešto naplatilo do moratorija.