Novi potresi zatresli Hrvatsku, jedan je bio 4.8 Richtera

Jutros je Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC) objavio da je potres snage 4.7 po Richteru, koji je jutros u 6:15 probudio stanovnike središnje Hrvatske, bio 38. potres koji se osjetio u Hrvatskoj u zadnjih 49 sati.

11 minuta nakon njega isto područje pogodio je još jedan potres magnitude 4.8 po Richteru, a tri minute kasnije jedan od 3.9 po Richteru, što znači da je taj zadnji bio 40. potres koji se osjetio u zadnjih 49 sati.

Hrvatsku je jučer pogodio snažan potres. Seizmografi su u 12,19 sati zabilježili razoran potres s epicentrom pet kilometara jugozapadno od Petrinje na dubini od 11.5 kilometara. Magnituda potresa iznosila je 6.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VIII-IX stupnjeva EMS ljestvice.

Nakon tog potresa, uslijedilo je mnoštvo slabijih, a svi potresi imali su epicentar kod Petrinje i okolice.

U vremenu od 12,23 do 12,58 sati zaredao se najveći broj naknadnih potresa, čak 10 - magnituda većih od 3 po Richteru.

Poginulo je najmanje sedam osoba
Poginulo je najmanje sedam osoba. To je broj koji je potvrđen, a nije isključeno da se naknadno otkrije još žrtava.

Među poginulima su 12-godišnja djevojčica u Petrinji, 20-godišnji mladić iz jedne kuće, djed iz druge te otac i sin iz iste kuće u Majskim Poljanama kod Gline, potvrdila je za Index dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić. Naknadno je potvrđeno da je preminula još jedna muška osoba u Majskim Poljanama.

Nakon sedam sati potrage pronađeno je tijelo muškarca koji je stradao pod ruševinama crkve u Žažini.

Najmanje šest osoba je teško ozlijeđeno i 20 lakše, objavio je MUP.

 
index Instagram400x230 youtube