Krajem listopada izricanje presude Lijanoviću i ostalima

Nakon što je u završnoj riječi, na obnovljenom suđenju Jerku Ivankoviću Lijanoviću i još osam osoba koje se terete za organizirani kriminal, pranje novca i porezne utaje, Državno tužiteljstvo zatražilo kazne u skladu sa zakonom, a Obrana oslobađajuće presude i odbijanje optužbi, izricanje presude je zakazano za 31. listopad 2019. godine.

Tužitelj Ismet Šuškić je istaknuo kako je organizirana grupa imala cilj da pribavi protupravnu imovinsku korist u većem iznosu, ošteti proračun Bosne i Hercegovine ili neplaćanjem poreza ili poreznom utajom, da su Jerko i Slavo Ivanković Lijanović sve osmislili i organizirali, a ostali bili članovi grupe koji su osnivali veći broj pravnih osoba koje su bile na istoj adresi, navodi BIRN.

Porezni dug jedne pravne osobe ne plaća se državi, nego se prenosi na sljedeće. Naredna pravna osoba preuzima i pogon i proizvodnju i radnike, ali ostaje dug prema državi, što je bio cilj. Svjedoci su govorili kako zanoće u jednoj, a osnovanu u drugoj tvrtki, kazao je tužitelj Šuškić i naglasio kako je namjera optuženih bila da što više dokaza skriju i krivotvore kako bi zameli trag istražnim tijelima.

Tužiteljstvo je predložilo Apelacijskom vijeću da zbog opasnosti od bjegunstva odredi pritvor Jerku i Slavi Ivankoviću, jer pored dvojnog državljanstva, dodao je tužitelj, imaju imovinu u Hrvatskoj, za ostale optužene mjere zabrane, a za Mirjanu Šakotu i Mirka Galića izricanje zabrane vršenja poziva djelatnosti.

Mirna Delalić, koja brani Jerka Ivankovića Lijanovića, istaknula je kako je optužnica neodrživa, da ne postoje formalni uvjeti za vođenje kaznenog postupka, jer njen branjenik nije ispitivan na pojedine točke optužnice niti mu je predočena osnova sumnje, što su, prema njenim riječima, okolnosti koje isključuju kazneni progon.

Nijedna točka optužnice ne navodi Jerka kao organizatora, niti što je on to organizirao, niti sadrži osnovne elemente djela organiziranog kriminala. Nije izveden nijedan dokaz na te okolnosti, rekla je braniteljica i dodala da postojanje više pravnih osoba na jednoj adresi ničim nije zabranjeno.

Jerko Ivanković Lijanović je kazao da ništa od onog što mu je stavljeno na teret nije uradio, da želi vjerovati da Apelacijsko vijeće neće biti pod utjecajem političke konkurencije, kao što je bio slučaj sa Vrhovnim sudom Federacije, te da je “tužitelj iznio laži da on ima imovinu u Hrvatskoj”.

Zabrinjava me da se netko tko je trebao temeljito provesti istragu služi lažima. Protiv mene je otvorena istraga kada smo formirali Vladu Federacije BiH i isključili HDZ iz vlasti. Nakon toga mi je četiri godine “češljana” imovina, rekao je optuženi, prenosi BIRN.

Obrana Slave Ivankovića Lijanovića je u završnom izlaganju napomenula da se nigdje ne navodi u kojem je vremenu počinjeno djelo niti na koji je način novac došao do njegovog branjenika, dok obrana Milorada Bahilja smatra da je on optužen samo zato što je bio direktor, bez dokaza da je bilo kome pribavio ikakvu korist.

Oslobađajuće presude su zatražile i obrane Joze Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Miroslava Čolaka, Galića i Šakote, kao i pravni zastupnici optuženih firmi “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Prvostupanjskom presudom iz listopada 2018., Jerko Ivanković Lijanović i još osam osoba osuđeni su na ukupno 52 godine i osam mjeseci zatvora zbog organiziranog kriminala, pranja novca, porezne utaje i neplaćanja poreza te krivotvorenja ili uništenja poslovnih knjiga ili isprava, a tri tvrtke na novčane kazne u iznosu od oko tri milijuna konvertibilnih maraka (KM), nakon čega su žalbe obrane uvažene te je ova odluka ukinuta.

Prije iznošenja završnih riječi, tužitelj Šuškić je kazao da je optužnica izmijenjena, između ostalog, u dijelu koji se odnosi na pribavljenu imovinsku korist, te umjesto ranijih 13,4 milijuna KM protupravna imovinska korist iznosi 10,3 milijuna KM, što je, pojasnio je tužitelj, stvarna vrijednost utvrđena tijekom suđenja.

Razlika se, nastavio je tužitelj, odnosi na jednog od preminulih optuženih, ali i na dijelove presude u odnosu na koje se optužba odbija. Obrane su napomenule kako su izmjene neutemeljene, nedozvoljene i suprotne zakonu, da ih Sud treba odbiti, te da su činjenice koje je tužitelj naveo bile poznate odranije, o čemu se moralo voditi računa.

Dodane su nove optužbe u vidu umišljaja koje nisu bile obuhvaćene ranijom optužnicom niti prvostupanjskom presudom, rekla je braniteljica Delalić. Predsjedavajući Apelacijskog vijeća Senadin Begtašević je kazao da će Sud presudom odlučiti o izmijenjenoj optužnici.

 
index Instagram400x230 youtube