BiH na listi zemalja sa dozvolom ulaska u EU nakon otvaranja granice

Visoki dužnosnici Europske unije još uvijek raspravljaju kojim zemljama bi se trebao dopustiti ulazak u EU nakon što blok otvori vanjsku granicu 1. srpnja, a kojima će to biti zabranjeno.

Lista zemalja sa zabranom je već podigla prašinu jer se na njoj nalaze SAD, zemlja najugroženija pandemijom koronavirusa, sa preko 2,4 milijuna zaraženih građana.

Europski dužnosnici nisu uspjeli postići dogovor u četvrtak pa će se debata nastaviti u petak, ali je portal Euronews došao u posjed nacrta liste zemalja čiji će državljani moći ući u EU nakon što se otvori međunarodna granica.

To su sljedeće zemlje:

Vatikan, Monako, Crna Gora, Andora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Albanija, Turska, Kosovo, Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Vijetnam, Kina, Tajland, Mijanmar, Mongolija, Japan, Južna Koreja, Gruzija, Butan, Liban, Indonezija, Uzbekistan, Indija, Tadžikistan, Kazahstan, Palau, Novi Zeland, Australija, Dominika, Bahami, Santa Lucija, Urugvaj, Jamajka, Kuba, Gvajana, Paragvaj, Venecuela, Nikaragva, Kostarika, Kanada, Angola, Tunis, Namibija, Uganda, Mozambik, Mauricijus, Zambija, Ruanda, Etiopija, Maroko, Alžir i Egipat.

Velika Britanija se smatra kao EU članica do kraja prijelaznog razdoblja koje ističe 31. prosinca 2020.

Diplomatski izvori su za portal Euronews sugerirali da je bilo neslaganja među članicama u pogledu kriterija za donošenje ove odluke, jer su neki osporavali službenepodatke o stopama Covid-19.

Na listi 'prihvatljivih' trenutačno su 54 zemlje dok je lista 'zabranjenih' zasigurno duža.

Poslijednja izmjena danaPetak, 26 Lipanj 2020 08:20
 
index Instagram400x230 youtube