U ŽZH 709 zahtjeva za subvencioniranje doprinosa za obvezna osiguranja

Prema službenim evidencijama županijskih poreznih ureda, nadležne porezne ispostave su u periodu od objave Zahtjeva za subvencioniranje doprinosa za obvezna osiguranja – Obrazac – ZSD na web stranici Porezne uprave od 13.05.-26.05.2020. godine,

zaprimile ukupno 13.634 zahtjeva za subvencioniranje doprinosa shodno Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, istaknuli su za Dnevni.ba iz Porezne uprave FBiH.

Najviše zahtjeva iz Sarajevske županije

Prema podacima Porezne uprave FBiH (PUF BiH) koji su ustupljeni Dnevnom.ba, u Sarajevskoj županiji podneseno je 3.466 zahtjeva, u Tuzlanskoj 2.501 zahtjev, Zeničko-dobojskoj županiji  1.821, Unsko-sanskoj županiji 1.608, Hercegovačko-neretvanskoj županiji 1.494, Srednjobosanskoj 1.333, Zapadnohercegovačkoj 709, Kantonu Livno 340, Posavskoj županiji 222 i Bosansko-podrinjskoj županiji 140 zahtjeva.

Slijedi provjera

Kako navode iz PU FBiH, prema službenim evidencijama poreznih ispostava nije bilo odbijanja zahtjeva za subvencioniranje doprinosa.

„Svi podneseni zahtjevi su i zaprimljeni i u narednom periodu slijedi uspoređivanje podataka koje je porezni obveznik naveo u Zahtjevu, s informacijama iz baze podataka Porezne uprave, na osnovu čega će se utvrditi ispunjavanje uvjeta za subvencioniranje doprinosa, odnosno odobravanje ili odbijanje zahtjeva“, ističu iz PU FBiH.

S obzirom da je rok za podnošenje zahtjeva za subvencioniranje doprinosa za socijalno osiguranje za 04/2020. godine 29.05.2020. godine, a za sljedeće mjesece do desetog u tekućem za prethodni mjesec, a da isti još nije istekao, iz PU FBiH nisu mogli okvirno odgovoriti o kojem, očekivanom broju zahtjeva se može govoriti.

Rok za prijave još nije istekao

„S obzirom da rok još nije istekao Porezna uprava Federacije BiH za sada ne može precizirati koliko će zahtjeva biti podneseno, posebno zbog toga što je Porezna uprava Federacije BiH pozvala sve porezne obveznike da ukoliko nisu platili obaveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plaće zaključno sa februarom 2020. godine da to što prije urade, jer je to jedan od uvjeta za ostvarivanje prava na subvencioniranje doprinosa“, upozoravaju porezne obveznike iz PU FBiH.

Pojašnjavaju da će se subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja  vršit će se u skladu sa odredbama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica iz sredstava proračuna Federacije BiH. Poslovni subjekti imaju pravo na subvencioniranje doprinosa u iznosu od 244,85 KM mjesečno po svakom zaposlenom počevši od obračuna i isplate bruto plaće za april 2020. godine i svaki sljedeći mjesec, uključujući i obračun i isplatu plaća i za mjesec nakon prestanka stanja nesreće.

„Uplatu sredstava na ime subvencije obaveznih doprinosa izvršit će Federalno ministarstvo financija direktnom uplatom fondovima na propisane uplatne račune javnih prihoda. Po izvršenoj uplati od strane Federalnog ministarstva financija navedene uplate će  se proknjižiti na financijske kartice poreznih obveznika prema  vrsti prihoda  u  skladu sa  dostavljenim zahtjevom za  subvencioniranje i uplaćenim sredstvima“, ističu iz PU F BiH

 
index Instagram400x230 youtube