Ulazak u BiH: Šta je sa građanima koji su bili prinuđeni odreći se bh. državljanstva?

Granice Bosne i Hercegovine trebale bi postupno početi sa otvaranjem 1. lipnja - makar je tako najavljeno, ali na sjednici Vijeća ministara BiH zakazanoj za četvrtak ove točke dnevnog reda nema.

- Veliki je broj naših građana koji su u proteklom razdoblju, pretežno iz ekonomskih razloga, uzeli državljanstva drugih zemalja. Mnogi od njih su, zbog takvih propisa, morali uzeti ispisnicu iz državljanstva BiH. Kod nekih dio članova obitelji još uvijek ima bh. državljanstvo, a drugi ne - ističe Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

Ovo otežava velikom broju ljudi dolazak u BiH, zbog trenutačne situacije i stanja s granicama u ovom vremenu, piše portal MojaBiH.

Granice se postupno otvaraju u EU i regiji

- Dok ne budu potpuno otvorene i vraćene u stanje slobodnog kretanja kao što smo imali prije pojave koronavirusa, pozivam Vijeće ministara BiH da već na sjednici ove sedmice donese odluku i dozvoli ulazak ovim kategorijama ljudi, kako bi mogli biti spojeni sa svojim porodicama i svojom domovinom - kazao je Šepić.

- Očekujem od Vijeća ministara BiH da na ovakav način i hitnom reakcijom pokaže da smo uz te ljude i njihove obitelji. A o temi aktivnog rada na potpisivanju sporazuma o dvojnom državljanstvu sa državama u koje odlazi najveći broj naših građana pisao sam i inicirao ranije više puta. Nastaviti ćemo na tome raditi i ubuduće i pomoći maksimalno koliko možemo kako se naš narod ne bi morao odricati državljanstva BiH nadalje u mjeri u kojoj je to bio prisiljen raditi dosad - istaknuo je Šepić.

 
index Instagram400x230 youtube