29 milijuna maraka poljoprivrednicima, na županijama da osiguraju korištenje neobrađenog poljoprivrednog zemljišta

Na redovnoj konferenciji za medije danas se javnosti obratio i Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, koji je kazao kako nema razloga za brigu, kao i da država ima spremne rezerve hrane za krizni razdoblje.

Objasnio je kako je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva krenulo u realizaciju seta mjera koji imaju za cilj povećanje obujma poljoprivredne proizvodnje u FBiH, kao i da je izuzetno važno da se u FBiH svaki građanin tijekom ovog razdoblja može osloniti na domaću proizvodnju, piše Klix.ba.

"Najznačanija izmjena odnosi se na planirana sredstva za pokretanje proizvodnje proljetne i jesenjske sjetve. Umjesto prvobitno planiranih 500.000 KM, danas smo izmjenom programa planirali sredstva u iznosu od 9 milijuna KM kako bi pomogli poljoprivrednim proizvođačima. Naši poljoprivredni proizvođači mogu očekivati sufinanciranje troškova nabavke sjemena, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava", objasnio je Dedić.

Osim toga, kroz jesenju sjetvu nastojat će osigurati podršku i garanciju otkupa za sve proizvedene domaće proizvode, naglasio je.

"Od županijskih ministarstava zatražili smo da osiguraju svim zainteresiranim proizvođačima korištenje neobrađenog poljoprivrednog zemljišta. Također, preporučili smo svim razinama vlasti odgađanje plaćanja zakupnina i koncecijskih ugovora za korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta za poljoprivrednike kao i odgodu plaćanja naknada za koncesije po pitanju korištenja voda u razdoblju od najmanje tri mjeseca od roka dospijeća u ovoj godini", dodaje.

Današnjim izmjenama programa ukinuta su i ograničenja za fizička lica, poljoprivredne obrte i pravna lica. Rokovi za podnošenje zahtjeva produženi su za 30 dana, a osigurano je i 10 milijuna KM sredstava koja su raspoloživa za isplatu poticaja, koja će početi već naredne sedmice.

"Ovom prilikom pozivam županijska ministarstva nadležna za područje poljoprivrede da u što kraćem roku odrade svoj dio posla s obzirom da pojedine županije još nisu dostavili zahtjev. Također, pozvali smo sve razine vlasti da iz svojih proračuna izdvoje veća sredstava za poljoprivrednu proizvodnju. S tim u vezi, mi smo danas u ministarstvu pripremili i uputili postupak, izmjenu i dopunu zakona o poljoprivrednom zemljištu u Federaciji kako bi namjenska sredstva od poljoprivrednog u nepoljoprivredno zemljište, tj. namjenska sredstva kojih trenutno ima oko 20 milijuna KM na računima stavili u funkciju županijama za podršku proljetnoj i jesenjoj sjetvi", objašnjava.

Ovo je izmjena zakona koja je privremenog karaktera i odnosi se na period do 30. lipnja sljedeće godine. Dodao je kako su osigurane dovoljne količine sjemena, sadnog materijala, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava, kao i dovoljne količine veterinarskih lijekova za naredna tri mjeseca.

"Ministarstvo je odgovorno za realizaciju ovih mjera, ali od poljoprivrednih proizvođača i nadležnih organa očekujemo puni angažman na svim nivoima. Svima njima, naravno, stojimo na raspolaganju", zaključio je.

 
index Instagram400x230 youtube