Na graničnom prijelazu Bijača izdato 61 rješenje o izolaciji, te instalirane termalne kamere

Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama mjerodavnih tijela u BiH/FBiH.

Zaključno s 26. ožujka, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 18.260 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana, navodi se u priopćenju za javnost ravnatelja Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovića.

Od nedjelje, 15. ožujka, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove rasporedila je inspektore iz svih 10 inspektorata na granične prijelaze, gdje trenutno 86 federalnih inspektorica i inspektora u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH/Federaciju BiH. Pored GP Međunarodni aerodrom Sarajevo, termalne kamere instalirane su na GP Izačić, GP Orašje, GP Bijača i GP Kamensko.

Nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 2.200 osoba - državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci - popisi s imenima, prezimenima, i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 164 osobe - državljane BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Danas ističu mjere iz 278 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni inspektori, te 327 rješenja izdatih na GP Aerodrom Tuzla, čime je do sad za ukupno 1.267 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove obavještavaju osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje da važi istekom propisanog razdoblja izolacije od 14 dana.

Naime, ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana.

Županijska policijska tijela svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su od federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznoj izolaciji, te je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljeno ukupno 276 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera na ime većeg broja osoba. Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove ističu da će protiv 58 osoba biti pokrenuti prekršajni postupci.

Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je u periodu od 15.-26. ožujka na području županije Sarajevo i Tuzla (od 23. ožujka), izvršio 87 inspekcijskih nadzora, 96 kontrolnih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih su izrečena ukupno 84 prekršajna naloga u iznosu od 174.950 KM. Kod 96 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene.

Na graničnim prijelazima na dan 26. ožujka izdato je ukupno 580 rješenja o izolaciji.

Na graničnom prijelazu Bijača izdato je 61 rješenje o izolaciji, GP Orašje - 89, GP Izačić - 38, GP Kamensko - 73, GP Gorica - 21, GP Bosanski Šamac - 115, GP Velika Kladuša -
81, GP Doljani - sedam, GP Bosansko Grahovo - dva, GP Osoje - 18, GP Neum II - 10, GP Ivanica - 13 i GP Aerodrom Sarajevo - 52. Na graničnim prijelazima Gabela Polje, Čepikuće i Neum I i MC Halilovići nije bilo izdatih rješenja.

Iz FUZIP-a mole građane da sve uočene nepravilnosti prijave na kontakte: telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata), e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

Poslijednja izmjena danaPetak, 27 Ožujak 2020 21:01
 
index Instagram400x230 youtube