BiH dobila 15 milijuna KM pomoći za borbu protiv koronavirusa

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Koordinacijskog tijela BiH Fahrudin Radončić održao je danas videokonferenciju sa predstavnicima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija u BiH o trenutačnoj situaciji i potrebama BiH u borbi protiv koronavirusa.

Na sastanku je sudjelovalo više od 60 predstavnika veleposlanstava, misija i međunarodnih organizacija, a dijelu sastanka je nazočio i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Na konferenciji su govorili veleposlanik SAD Eric Nelson, šef misije Delegacije EU Johann Sattler, veleposlanik Republike Turske Haldun Koc, veleposlanstva Švicarske Andrea Rauber Saxer, Republike Hrvatske Ivan Sabolić, veleposlanica Norveške Siri Andersen, ambasadorica OSCE Kathhleen Kavalec… Također, videokonferenciji su nazočili i predstavnici USAID-a, UNDP-a, Save the Childrena, IBRD-a i drugih međunarodnih institucija.

Ovom prilikom, nazočni su dobili liste potrebne medicinske i zaštitne opreme za zdravstvene ustanove Bosne i Hercegovine, odnosno FBiH, RS i Distrikta Brčko.

"Nazočnici videokonferencije su istaknuli snažnu solidarnost svojih država građanima BiH i obećali konkretnu pomoć za naše građane. To su učinili i Eric Nelson, veleposlanik SAD kao i više drugih ambasadora, a ambasador Johann Sattler je upoznao nazočne da je EU već osigurala sedam milijuna eura za pomoć BiH. Također, i veleposlanstvo Švicarske je izdvojilo 200.000 dolara", priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Govoreći na konferenciji, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija i ministar sigurnosti Fahrudin Radončić su naglasili da je uz humanitarno zančenje, sada još važnije da države EU i međunarodni partneri omoguće hitnu kupovinu respiratora, zaštitne opreme, lijekova i druge medicinske opreme i njezino nesmetano dopremanje do BiH.

Na konferenciji je potencirana važnost transparentnog rada, a više nazočnika konferencije su istaknuli hitnost usvajanja proračuna Bosne i Hercegovine, kao jedan od preduvjeta koordiniranije borbe protiv koronavirusa.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 23 Ožujak 2020 17:23
 
index Instagram400x230 youtube